Broj pregleda

Berba višanja u knjaževačkom kraju

Na oko 1.200 hektara višnjara u punom rodu u knjaževačkom kraju kampanja berbe je u punom jeku. Proizvođači su zadovoljni prosečnim prinosom od oko 15 tona po hektaru i kvalitetom ovogodišnjeg roda, kao i početnom otkupnom cenom od osamdeset dinara po kilogramu.

Višnja je najvažnija poljoprivredna kultura u knjaževačkom kraju čiju proizvodnju proizvodnju opština intenzivno podstiče sredstvima iz svog agrarnog fonda.

Berba%20visanja%201%20nn

Od prošle sezone Miljan Kostadinović mladi poljoprivredni proizvođač iz Drečinovca na svojih deset hektara višnje bere mašinski. Opremu vrednu oko 13.000 evra kupio je za gotovinu i očekuje da mu se investicija otplati već ove godine.

„Efikasnost ove mašine je oko pola hektara za jedan dan, odnosno oko pet stotina stabala, a učinak joj zavisi od roda“, objašnjava on.

Otkup ovogodišnjeg roda počeo je sa cenom od osamdeset dinara po kilogramu.

Saša Milkić, direktor ZZ „Gorica“, selo Valevac kaže da je na području sa kojeg zadruga otkupljuje višnju njena trenutna cena nešto preko 80 dinara po kilogramu.

„Osamdeset do osamdeset pet dinara je i ide dalje. To što se bude postiglo kao cena platićemo do poslednjeg kilograma“, ističe Milkić.

Beračima se plaća od 12 do 14 dinara po kilogramu. Slavko Lukić iz Zaječara godinama već bere višnje i kaže da taj sezonski posao može doneti dobru zaradu.

„Vodim grupu od dvadesetak ljudi. Počinjemo da beremo višnje na plantažama u Zaječaru, a završavamo u Vlaškom Polju u opštini Knjaževac. Mogu da naberem od 150 do 200 kilograma dnevno, dok neki od ljudi iz moje grupe beru i svih 300 kilograma“, kaže Slavko.

Veliki deo ovogodišnjeg roda proizvođači će predati  „Džervin“, koji je privatizovan pre dve godine.

„Zadovoljni smo količinom i kvalitetom višanja iz našeg kraja. Prerađujemo oko 20 vagona svake večeri od kada smo počeli da otkupljujemo“, kaže Slađan Nedeljković, direktor „Džervin“ D.O.O.

Sredstvima fonda za razvoj poljoprivrede Opština Knjaževac je u protekle tri godine finansirala podizanje novih petstotina hektara pod višnjom.

„Ukoliko uzmemo i podatak da trenutno na teritoriji opštine Knjaževac imamo oko 1.200 hektara u punom rodu, sa ovim subvencionisanim površinama opština Knjaževac postaje lider u proizvodnji višnje ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope“, kaže Dalibor Stanojević, predsednik UO Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Knjaževac.

Poslednji hektari u brdsko-planinskom području opštine trebalo bi da budu obrani do desetog jula.

(Izvor: RTS)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE