Broj pregleda

15-ti jubilarni Sabor na Kadibogazu

Ove godine obeležava se 15-ti jubilarni Sabor na Kadibogazu i 90 godina od ustanovljenja, odnosno održavanja prvog sabora.

Prošle godine na Saboru

Prvi Sabor na Kadibogazu održan je 1925 godine, i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu. Sabor je ustanovljen sa namerom da se prevazidju negativna istorijska nasledja prvog svetskog rata na balkanu. Kao takav, Sabor je obeležavan sa prekidima sve do 1954 godine.

Na inicijativu opštine Knjaževac i Belogradčik, ova manifestacija je obnovljena 2001 godine, i od tada do danas se obeležava svake godine.Ove godine je jubilarni 15-ti Sabor od obnavljanja i održaće se od 17 do 19 jula 2015 godine na graničnoj liniji izmedju Republike Srbije i Republike Bugarske kod sela Novo Korito sa srpske i salaša sa bugarske strane na mestu budućeg graničnog prelaza. Sporazum o otvaranju graničnog prelaza potpisale su i ratifikovale obe države.

Sabor će ove godine biti svečano otvoren u subotu 18 jula u 08:00 časova.

Prisutnima će se obratiti predsednici opština Knjaževac g din Milan Djokić i Belogradčika g din Boris Nikolov.

Očekuje se da će Saboru prisustvovati  brojni zvaničnici kao i najviši diplomatski predstavnici obeju zemalja.

Sabor će ove godine ponuditi posetiocima sa obe strane granice, bogat kulturno-umetnički program, prezentacije privrednog i turističkog potencijala istočne Srbije i zapadne Bugarske, ali i nezaobilazne saborske sadržaje  trgovinskih i ugostiteljskih radnji.

U vreme Sabora, posetioci će moći da predju granicu uz ličnu kartu, dok će standardni carinski propisi koji inače važe za prelazak granice, važiti i na Saboru.

Vreme održavanja sabora:

  1. JULA U PETAK OD 12.00 DO 22.00 ČASA
  2. JULA U SUBOTU OD 8.00 DO 23.00 ČASA
  3. JULA U NEDELJU OD 8.00 DO 22.00 ČASA

0 Comment

  • Naprednjak 16.07.2015.

    Naravno, ovo je fenomenalan jubilej!!! Treba ga proslaviti na grandiozan način. Svi ursovci i žuti u jedan kombi i pravac na granicu da se krckaju budžetske pare! Sastav ove družine je impozantan. Pridružiće im se i ostali direktorčići pa će možda da kuvaju i kotlić kao u Ravni. Odbrojavanje je počelo 9…8…7…6…

  • Mile 16.07.2015.

    Zamisli napaćeni narode knjaževački ovu sliku: NA SVEČANOJ BINI 16-OG SABORA NA BINI NEMA ĐOKIĆA, MANČIĆA I VLADE RADOVANOVIĆA!!! BIĆE TO FENOMENALAN PRIZOR ZA OČI!!! IZDRŽI NARODE SAMO I OVAJ PUT I ZAPEVAJTE IM „A SAD ADIO…“!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE