Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Ćaskanje o “Knjaževačkim novinama“

Povodom postavljanja digitalne kolekcije „Knjaževačkih novina“ na sajt Narodne biblioteke „Njegoš“ (www.biblio-knjazevac.org, Digitalna zavičajna zbirka), 4. septembra, na dan kada je pre 37 godina izašao prvi broj, ćaskali smo sa Zoranom M. Jovanovićem, jednim od prvih novinara, urednikom i glavnim i odgovornim urednikom, Slavoljubom Petrovićem, novinarom i prvim direktorom, i novinarima lista Natašom Marković i Draganom Miladinovićem.

knj

Oni su sa publikom podelili sećanja na novine koje su u vreme kada su izlazile, od 1978. do 2000. godine, imale značajnu ulogu u lokalnom informisanju. Najviše se govorilo o onome što u novinama ne piše – o životu redakcije, novinarskom pozivu, ljudima koji su doprineli da „Knjaževačke novine“ u svoje vreme budu jedan od najboljih lokalnih listova, a danas svojevrsna hronika u kojoj su zabeleženi dragoceni podaci o životu knjaževačke opštine poslednjih decenija 20. veka.

Iste večeri i istim povodom, u Velikoj galeriji Doma kulture otvorena je izložba fotografija „Knjaževac ima budućnost, ali kakvu“, insiprisana foto-arhivom „Knjaževačkih novina“, građom koja se čuva u Zavičajnoj zbirci Biblioteke. Autori izložbe su mladi Knjaževca, polaznici radionica vizuelnog pričanja priča, održanih u organizaciji Centra Lokalne Demokratije LDA Knjaževac, a u okviru projekta „Regionalna platforma za dijalog i participaciju mladih Balkana“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara