Proglašeni dobitnici nagrade „Turistički cvet“

Broj pregleda

Svetski dan turizma, 27. septembar, u Srbiji i ove godine je obeležen svečanom dodelom najvišeg priznanja u turizmu Republike Srbije, „Turističkog cveta“, koji dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

DSC_0496-e1443265710414

Na današnjem svečanom prijemu u Palati Srbija dodeljene su nagrade za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji, i to u 5 kategorija:

1. Kategorija „Turistička organizacija“
Turistička organizacija opštine Knjaževac

Osnovana 2002. godine u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti na teritoriji opštine Knjaževac. U sklopu TOO Knjaževac rade Info centar i suvenirnica. U junu 2015 godine, u saradnji sa Udruženjem preduzetnika, privatnim preduzećem „Recika“, i Opštinom Knjaževac, otvorena je suvenirnica u selu Donja Kamenica pored Crkve Svete Bogorodice, najstarijeg sakralnog objekta u opštini Knjaževac.

Tokom 2014 godine TO Knjaževac je učestvovala na konkursu „Izuzetne destinacije Evrope“, na kome je i proglašena pobednikom.

2.Kategorija „Turistička manifestacija“
Nišvil džez festival, Niš

Osnovan je 1995. godine, najposećeniji je džez festival jugoistočne Evrope. Odlukom Ministarstva kulture je proglašen Manifestacijom od nacionalnog značaja i dobitnik je statue „Najbonje iz Srbije“ 2011 godine, i nagrade „Projekat budućnosti“ u akciji Kluba privrednih novinara Srbije 2010 godine. Najpoznatiji džez magazin na svetu „Daunbit“ je ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način promoviše džez kao muzički pravac i muzičku tradiciju Balkana.

3. Kategorija „Receptivna turistička agencija“
Taraturs“, Bajina Bašta

Agencija „TA Taraturs“ je receptivna turistička agencija specijalizovana za područje Zapadne Srbije koja posluje od 2003. godine.

Organizuje jednodnevne i višednevne ture. Agencija je značajno doprinela obogaćenju turističke ponude Regije osmišljavanjem novih originalnih programa: Rafting za početnike na Drni, Drinski višeboj – program namenjen korporativnim aktivnostima, Srpsko veče – specifičan program namenjen gostima iz inostranstva koji predstavlja srpske običaje i pruža mogućnost aktivnog učestvovanja, Foto safari tokom plovidbe kanjonom Drine.

Agencija je pripremila i realizovala i specijalizovane programe: Povratak u ledeno doba, Živeti s prirodom, Bilo je lepo živeti s njim – program za Jugonostalgičare.

Kategorija „Ugostiteljski objekat za smeštaj“
„Moskva“ Beograd

Moskva“, arhitektonski dragulj, jedan od simbola i spomenik kulture grada Beograda od 1968. godine, svoje goste dočekuje još od 1908. godine. Hotel je zasijao punum sjajem 2010. godine nakon petogodišnjeg renoviranja, kojom prilikom su korišćene autentične cigle proizvedene u Pečuju, a renoviran je i enterijer sa nameštajem. Urađen je i Eva Spa & Wellness centar. Glavni ulaz je ovom prilikom vraćen na svoje prvobitno mesto – na stranu Terazijskog platoa.

Seosko domaćinstvo
Turističko rekreativni centar „Momčilo Čeković“, Koštunići

TRC „Momčilo Čeković“ se nalazi u selu Koštunići, u opštini Gornji Milanovac, u ekološki očuvanom prirodnom okruženju, sa prijatnim vazdušnim strujanjima i povoljnom nadmorskom visinom.

Turistima su na raspolaganju pet vajata, sedam čardaka i devet kaca za smeštaj, sa ukupno 75 ležaja, opremljenih po najsavremenijim standardima. Svi objekti su autentični i veoma atraktivni.

Kategorija „Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga“
Organizacija
Intenzivnom saradnjom sa svim relevantinm akterima, u prvom redu sa lokalnim turističkim organizacijama, u proteklih nekoliko godina RRA Zlatibor realizuje inicijative i aktivnosti usmerene na promociju, razvoj i upravljanje turističkim potencijalima Turističke regije Zapadna Srbija.

Kruna tih inicijativa i projekata je i uspostavljanje žiga garancije „Planinski doručak“ – Zlatibor, Tara, Zlatar, kroz projekat Regionalni lanac vrednosti na području međuopštinske saradnje.

Pojedinac
Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar

Gospodin Dimitrijević već 15 godina ulaže izuzetne napore da carska palata Feliks Romulijana, ali i Narodni muzej Zaječar, postanu okosnice kulturnog turizma kako u istočnoj Srbiji, tako i na širem međunarodnom planu.

Kao rezultat takvog rada, pre svega timskog, carska palata je 2007. godine upisana na Listu prirodne i kulturne baštine sveta, pod okriljem UNESKO, a Narodni muzej je 2012. godine, od strane IKOMA Srbije, proglašen za najbolji muzej u Srbiji.

Specijalna priznanja

1.Istraživačka stanica Petnica (ISP)

ISP je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi ISP obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

2.Ekološki centar Radulovački

Ekološki centar Radulovački je jedinstveni objekat u Srbiji namenski građen kao trening centar za edukaciju građana svih uzrasta iz različitih oblasti, sa akcentom na teme iz oblasti zaštite životne sredine i rada sa mladima. Nalazi se u starom jezgru Sremskih Karlovaca i sačinjen je od dva objekta – rekonstruisane stare zgrade iz 18. veka i nove energetski efikasne zgrade izgrađene 2012. godine.

(Izvor: Srbija travel)

Povezano

Uživajte u termalnoj vodi Bazena Banjica bez obzira na godišnje doba!

Evropska unija podržava Opštinu Knjaževac u opremanju rehabilitacionog i velnes centra na Banjici

Turistička Organizacija Opštine Knjaževac na 45. Međunarodnom Sajmu Turizma u Beogradu

Turistička organizacija Knjaževac osvojila dve srebrne nagrade na „Kofer slova“ festivalu

Poslednji vikend sezone: Bazen Banjica poziva na završnu rekreaciju

Prva konstitutivna sednica Međuresorne radne grupe za uređenje i razvoj Stare planine

VESTI IZ KATEGORIJE

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!