Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Šansa za domaće poljoprivrednike

Polovinom sledeće godine srpski poljoprivrednici moći će da konkurišu za bespovratna sredstva IPARD programa Evropske unije.

poljopirvreda

IPARD predstavlja petu komponentu IPA (predpristupna sredstva EU) i ta sredstva namenjena su ruralnom razvoju. Sredstva iz IPARD fondova u Republici Srbiji biće dostupna od polovine 2016. godine i mogu se koristiti do kraja 2020. godine.

Korišćenje ovih sredstava je veoma značajno za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, kaže dipl.inž. Srećko Vukašinović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Niš.

“IPARD sredstva namenjena su, pre svega, uspostavljanju institucionalnih struktura i njihovom svojevrsnom treningu i priprema su za korišćenje mnogo značajnijih sredstava EU iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP), ali i uvođenju mnogo strožijih pravila kojih moraju da se pridržavaju potencijalni korisnici sredstava. Upravo zbog toga potrebno je pripremiti sve preduslove za korišćenje IPARD fondova, uključujući i povećanje dostupnosti novca poljoprivrednom sektoru kroz podršku kreditnim aktivnostima, uspostavljanje garancijskog fonda za poljoprivredu itd”, objašnjava Vukašinović.

Na osnovu detaljne analize izdvojene su prioritetne oblasti pri konkurisanju za IPARD fondove: investicije u poljoprivredna gazdinstva – proizvođači mleka,mesa,voća i povrća i drugih useva, investicije za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda – namenjeno mikro,malim i srednjim preduzećima za preradu polj. Proizvoda, organska proizvodnja – uvođenje metoda organske proizvodnje, sprovođenje strategije lokalnog razvoja – zasprovođenje ruralnih strategija, diverzifikacija aktivnosti u ruralnim sredinama za poslovni razvoj – u cilju razvijanja privatnih kapaciteta i seoskog turizma i tehnička pomoć – pomoć stručnjaka EU.

(Izvor: Belami)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara