Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Neda Arnerić – glumica

Pored uopštenih informacija iz opštine Knjaževac, “Knjaževačke novine“ objavljuju i razne priče iz istorije Knjaževca.

neda

Neda Arnerić rođena u Knjaževcu , 15. jul 1953.godine srpska je glumica.

Već od rane mladosti pokazivala je interes za scensku umetnost. Učila je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine (1961—1964) i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda (1963—1966). Kao trinaestogodišnja devojčica (1966), snimila je svoj prvi film „San“, scenariste i reditelja Puriše Đorđevića i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Završila je Devetu gimnaziju u Beogradu, a već 1968. godine je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu klasi prof. Milenka Maričića.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama. Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“, reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 1980. godine, diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Dobitnica je „Zlatne arenu“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa – Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića.

Član Demokratske stranke postala je 1996. godine. Od 1998. godine predaje Javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu. Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004). 2005. godine postala je umetnička direktorka „Niš Art“ fondacije u Nišu.

Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“. 2010. godine dodeljena joj je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo. Ovako je odlučio žiri koji čine prethodni dobitnici ovog prestižnog glumačkog priznanja, u sastavu: Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

U dosadašnjoj karijeri snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

Filmografija

Filmografija glumca Nede Arnerić
God.NazivUloga
1960.-te
1966.SanMarklena
1967.Oh, divljino
1967.JutroDevojka
1967.Visočka hronikaAgata
1968.Višnja na TašmajdanuVišnja
1968.Saculatac
1968.PodneNeda
1969.Cross country
1969.Vreme bez rata
1969.Divlji anđeli
1970.-te
1970.Pucanj
1971.VenomAna
1971.Sve od sebe (serija)
1971.Un peu, beaucoup, passionnément…Neda
1972.Bez reči
1972.A ShotVera
1972.Chamsin
1972.Beati i ricchi
1973.Paolo il caldoKatarina
1973.Šaft u AfriciJazar
1973.Ukleti smo, IrinaIrina
1973.Sutjeska
1973.Obraz uz obrazNeda
1974.L’ Erotomane
1974.Užička republikaJelena
1975.Poznajete li Pavla Pleša?
1975.Quand la ville s’éveilleSofi
1975.OtpisaniRut
1976.Užička republikaJelena
1976.Balada o jednoj zastavi
1976.Grlom u jagodeSnežana
1976.Dva drugaraTijana
1977.Ljubavni život Budimira Trajkovićadevojka bez prenoćišta
1977.Ispravi se, DelfinaDelfina
1978.KvarNada
1978.Gospođa ministarkaAnka
1980.-te
1980.Nešto iz životaMilica
1980.Pozorišna vezaKosana
1980.Ko to tamo pevamlada
1980.Rad na određeno vremeRužica Zvezdanić
1981.Lov u mutnomDana
1981.Baza na DunavuAna Stoker
1981.Šesta brzinaLjubinka
1982.Moj tata na određeno vremeRužica Zvezdanić
1982.Nedeljni ručakVida
1982.Priče iz radioniceLjubinka
1982.Priče preko pune linije
1982.Južna staza
1983.Razoružanje zveri
1984.Kratka sredbaMirjana
1984.Varljivo leto ’68Olja Miranovski
1984.Kraj rataNadica Vukelić
1985.Dvostruki udarAna Marija
1985.Mušica
1985.Tajvanska kanastaNarcisa Vidmar
1985.Na istarski način
1986.Večernja zvonaMeira
1987.Anđeo čuvarMila
1987.Marjuča ili smrtMarija
1988.Haloa — praznik kurviMaira
1988.Večernja zvonaMeira Matsek
1989.Osmi dan u nedelji
1989.Boj na KosovuRibarica
1989.Vreme čuda (mini TV serija)popadija
1989.Vreme čudapopadija
1989.Atoski vrtovi – preobraženjeKlara
1989.Metla bez drške
1989.Drugarica ministarkaMilka
1990.-te
1990.PokojnikRina Marić
1990.ProfesionalacMarta
1990.Metla bez drske 2Miroslava, Zlatkova mama
1990.Sumnjivo liceAnđa Pantić
1991.Metla bez drške 3Miroslava
1991.Original falsifikataDušanka
1993.Policajac sa Petlovog brda (film)Natalija
1993.Obračun u Kazino KabareuSilvija
1993.Tri karte za HolivudNatalija
1993.Osmeh Margaret JursenarMargerit Jursenar
1993.Pun mesec nad BeogradomĐorđeva majka
1993.Metla bez drške 4Miroslava
1993.Teatar u Srba
1993.Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1993)Natalija
1994.Biće boljeMila
1994.Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1994)Natalija
1996.Nečista krvBiljarica
1997.Ptice koje ne polete
1999.Nebeska udicaMišina majka
1999.Nek bude što bude
1999.U ime oca i sinaCeca
1999.Točkovigospođa Ćorić
2000.-te
2001.NatašaBiljana, Natašina majka
2003.Najbolje godineIrina Spasić
2003.Neki novi klinciVokativ
2003.Kazneni prostorgospođa Lončar
2004.Liftstjuardesa Ceca
2007.Promeni meDunja
2007.S. O. S. – Spasite naše dušeRozalija
2008.Gorki plodoviVesna Gagulić
2010.-te
2010.Ma nije on takavglumica
2007-2011.Naša mala klinikaSanja Popić
2011.Pod sretnom zvijezdomZora Martinović
2012.Prinudno sletanje (serija)Jovana

 (Delovi teksta preuzeti iz slobodne enciklopedije – Wikipedije)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara