Broj pregleda

Knjaževac primamljiv za turiste

Opština Knjaževac je smeštena u najlepšem brdsko-planinskom delu istočne Srbije i jedna je od opština koje se trude da što više razviju turizam i pokrenu sve turističke potencijaleu okruženju.

took foto

Knjaževac je odlično pozicioniran, nalazi se u kotlini, okružen brdima i kao takav primamljiv je za turiste koji vole planinarenje jer se nalazi na severnoj geografskoj širini od 43°20′ do 43°45′ i istočnoj geografskoj dužini od 22°11′ do 22°41′.

Opština se prostire na površini od 1.202 km² i četvrta je po veličini u Srbiji.

Knjaževac ima i dva kupališta – Rgošku banju koja se nalazi kod sela Rgošte, na pet kilometara od grada i kupalište Baranica koje je najpopularnije u ovoj opštinii nalazi se na samo 6 km od grada  na desnoj obali Trgoviškog Timoka, u klisuri same reke.

Opština Knjaževac može i da se pohvali i ekološko čistom okolinom, za šta se zalaže i lokalna samouprava koja poslednjih godina intenzivno radi i na rešavanju tog problema.

Stara-Planina-Babin-Zub
Zimske čarolije na Staroj planini

Kao najveći dragulj ove opštine izdvajamo Staru planinu koja se nalazi na istoku opštine, uz granicu sa Bugarskom.

Bigar potok, Kalna, Knjazevac, Srbija
Bigar

Stara planina i Babin zub sada već predstavljaju ozbiljnu turističku destinaciju, a u poslednje vreme ovaj turistički potencijal posećuju i turisti iz drugih zemalja.

Babin zub jedan je od najatraktivnijih vrhova na Staroj planini sa nadmorskom visinom 1758 m i nalazi se na samo 60 km od Knjaževca.

Takođe, Knjaževac se može pohvaliti i prelepim vodopadima “Bigar“ i “Bukovik“ koji su takođe značajna turistička destinacija opštine.

I pored svih prirodnih lepta, sam grad Knjaževac izuzetno je lep. Turisti imaju mogućnost da obiđu lepote starog Knjaževca u centru grada i upoznaju se sa znamenitostima koje ga okružuju.

Sve u svemu, ukoliko odlučite da posetite Knjaževac, da provede jedan lep vikend, nećete pogrešiti. Dobro došli.

 

Autor: Redakcija, foto: TOOK

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE