Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Proba veštačkog sistema za osnežavanje staza na Staroj planini

Proteklih dana u Ski centru na Staroj planini počeo je sa probnim  radom Sistem za veštačko osnežavanje staza.

top-za-vestacki-sneg

Sistem za veštačko osnežavanje počeo je juče sa probnim radom u skijalištu na Staroj planini. Niske temperature stvorile su uslove da se sistemi za veštačko osnežavanje puste u probni rad.Ovih dana se očekuje pad temperature ispod -3 C koliko je potrebno za normalan rad Sistema za veštačko osnežavanje staza na Staroj planini.

Na Staroj planini sinoć je  pao i prvi sneg,  a prvi su se zabeleli najviši vrh Stare planine Midžor i staze skijališta na Jabučkom ravništu na kome se već formirao tanak snežni pokrivač.

Inače za kvalitetno osneživanje na Staroj planini staraju se topovima za sneg Italijanske firme Technoalpin (Model T-40 Fiksni koji se može postaviti na platformu visine 4.5m). Stara planina je u prošloj sezoni  imala rekordnu sezonu sa 37.000 prodatih skijaških dana, a sezona je trajala 120 dana.   Sistemom za veštačko osnežavanje biće   pokriveno devet novih staza i ski puteva duž kojih je raspoređeno oko 40 mobilnih i fiksnih topova, kao i lansera (žirafa).

Dužina postavljenog cevovoda je oko 15 kilometara. Uz ski staze Konjarnik i Sunčana dolina, sistem ukupne dužine 3 km je već urađen pred sezonu 2011/12. Sistem čine vodoakumulacija na Župskoj reci kapaciteta 10.000 kubnih metara, 21 šaht sa 20 priključaka za topove za proizvodnju veštačkog snega, sedam mobilnih topova M12 i potisni cevovod dužine 3.000 metara. Izgradnjom sistema za proizvodnju veštačkog snega u ovom novom delu skijališta, ski centar Stara planina je u potpunosti pokriven sistemom za veštačko osnežavanje, čime se kvalitet usluge u predstojećoj sezoni  podignut na znatno viši nivo Trenutno na Staroj  planini ima 18. lansera  tipa V 30 ( Žirafe) kao i 16. topa na platformi T 40 i jedan top na plarformi T 10 plus 4 mobilna topa T 40 plus 7 mobilna topa M 12.Mobilnih šahti ima 65 dok ukupan broj šahti iznosi 100.

(staraplanina-babinzub.info)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara