Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Tačno u ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju!

Pravoslavni vernici su danas proslavili zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja koji je ujedno i prvi dan posle Božića kada se posti.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Posle toga slavi se još jedan veliki praznik Bogojavljenje. Veruje se da se u ponoć otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna.

Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan. Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana.

Plivanje za časni krst, Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Bog se javio tri puta pri Isusovom krštenju. Taj događaj predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom. Ta voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek.

Samo na dan Bogojavljenja ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju sa „Bog se javi“ i „Vaistinu se javi“.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje se obeležava širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

(Info: Kurir)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara