Sertić oštro kritikovao predsednike opština

Broj pregleda

Ministar privrede Željko Sertić oštro je kritikovao predsednike opština koji se danas nisu pojavili na, kako je rekao, izuzetno važnom skupu o privlačenju investicija u Srbiju, konstatujući da je od njih 170 u Centru Sava prisutno tek desetak.

197a86a65a4c4bf39c6906cb792d7de8

Ukazujući na važnost teme, Sertić prozvao prisutne predsednike opština da podignu ruke, a potom proučio da upravo zbog te nezainteresovanosti stvari u zemlji funkcionišu na način na koji funkcionišu.

– “Nemojte da se neko oseća prozvano, ovo nema veze sa vama koji ste prisutni, ali od oko 170 opština u Srbiji, ovde je prisutno desetak predsednika. Upravo to je jedan od razloga zašto stvari u zemlji funkcionišu ovako. Ovo je najslikovitiji primer kako stvari funkcionišu” – rekao je Sertić.

Ministar veruje da lokalne uprave ne razumeju da se na tom pitanju nedovoljno radi, da, kako je rekao, nema dovoljno saradnje.

– Mi možemo da pričamo da smo najbolji, najdivniji i najlepši, ali režultati ne govore tako” – istakao je Sertić i pozvao prisutne da se p

ogledaju u ogledalo jer ćemo, kako je rekao, tek tada moći sebi da kažem šta treba da radimo.

Prema njegovim rečima, s druge strane Vlada Srbije ima jasnu agendu šta treba da se uradi da se ekonomski aspekt promeni, a plan je baziran na analizama onoga s čim se zemlja suočava 30 godina.

– “Iz planske privrede smo počeli da izlazimo 80-ih godina, temelji su tad počeli da se trsu, a u 90-im smo imali druge probleme, usledio je gradjanski rat, pa NATO bombardovanje. Tek od 2000. polako kreću reforme i promene, ali mi do danas nismo ekonomsko sistem upodobili sa onim što se dešava u Evropi i svetu” – naveo je Sertić i istakao da, hteli to ili ne, moramo da se prilagodino, inače, ne možemo da budemo deo sistema.

– “Evropa i svet ne treba da nas kažnjavaju merama i sankcijama. Jednostavno, ako se ne prilagodimo, oni neće raditi sa nama. Pri tom, mi se na tržištu ne takmičimo samo sa kompanijama iz EU i SAD, već i sa onima iz Rusije i bivšeg SSSR-a koje su napravile ogroman korak. A niko vas ne pita kako” – rekao je Sertić.

Ruske kompanije, naveo je primer, imaju rezultate, one su na svetskom nivou, a na sličan način kao Rusija, otvaraju se zemlje Južne Amerike, Afrika se otvara, i svi usvajaju međunarodne principe poslovanja.

– “Zato nikad ekonomski ciljevi nisu bili jasniji nego danas. Morate da imate ciljeve i preduzetnike koji stvaraju proizvod koji je merljiv sa onima na tržištu. Ne može svaka država za sebe carinama da kreira unutrašnji ekonomski život, to vreme je prošlo” – poručio je.

Sertić je rekao da borba za ekonomski razvoj mora da bude najvažnija borba u Srbiji, te da važan korak u tom smeru je i to što će u utorak biti predstavljena zvanično Godina preduzetništva, odnosno vladine mere za podsticaj preduzetništva u Srbiji.

On je naveo tri stuba za razvoj preduzetništva – popravljanje poslovnog ambijenta kroz zakonodavni okvih okvir, zatim centralni stub – dirktna finansijska i nefinansijska podrška privredi i najzad promocija preduzetništva, kao načina života.

(Blic)

Povezano

Pomoć lokalnim samoupravama od pola milijarde dinara za razvojne projekte

Sastanak predstavnika lokalnih samouprava i SKGO u Knjaževcu

Država smanjuje prihode lokalnih samouprava za 8 milijardi dinara

U pripremi novi zakon o stečaju

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme