Broj pregleda

Sertić oštro kritikovao predsednike opština

Ministar privrede Željko Sertić oštro je kritikovao predsednike opština koji se danas nisu pojavili na, kako je rekao, izuzetno važnom skupu o privlačenju investicija u Srbiju, konstatujući da je od njih 170 u Centru Sava prisutno tek desetak.

197a86a65a4c4bf39c6906cb792d7de8

Ukazujući na važnost teme, Sertić prozvao prisutne predsednike opština da podignu ruke, a potom proučio da upravo zbog te nezainteresovanosti stvari u zemlji funkcionišu na način na koji funkcionišu.

– “Nemojte da se neko oseća prozvano, ovo nema veze sa vama koji ste prisutni, ali od oko 170 opština u Srbiji, ovde je prisutno desetak predsednika. Upravo to je jedan od razloga zašto stvari u zemlji funkcionišu ovako. Ovo je najslikovitiji primer kako stvari funkcionišu” – rekao je Sertić.

Ministar veruje da lokalne uprave ne razumeju da se na tom pitanju nedovoljno radi, da, kako je rekao, nema dovoljno saradnje.

– Mi možemo da pričamo da smo najbolji, najdivniji i najlepši, ali režultati ne govore tako” – istakao je Sertić i pozvao prisutne da se p

ogledaju u ogledalo jer ćemo, kako je rekao, tek tada moći sebi da kažem šta treba da radimo.

Prema njegovim rečima, s druge strane Vlada Srbije ima jasnu agendu šta treba da se uradi da se ekonomski aspekt promeni, a plan je baziran na analizama onoga s čim se zemlja suočava 30 godina.

– “Iz planske privrede smo počeli da izlazimo 80-ih godina, temelji su tad počeli da se trsu, a u 90-im smo imali druge probleme, usledio je gradjanski rat, pa NATO bombardovanje. Tek od 2000. polako kreću reforme i promene, ali mi do danas nismo ekonomsko sistem upodobili sa onim što se dešava u Evropi i svetu” – naveo je Sertić i istakao da, hteli to ili ne, moramo da se prilagodino, inače, ne možemo da budemo deo sistema.

– “Evropa i svet ne treba da nas kažnjavaju merama i sankcijama. Jednostavno, ako se ne prilagodimo, oni neće raditi sa nama. Pri tom, mi se na tržištu ne takmičimo samo sa kompanijama iz EU i SAD, već i sa onima iz Rusije i bivšeg SSSR-a koje su napravile ogroman korak. A niko vas ne pita kako” – rekao je Sertić.

Ruske kompanije, naveo je primer, imaju rezultate, one su na svetskom nivou, a na sličan način kao Rusija, otvaraju se zemlje Južne Amerike, Afrika se otvara, i svi usvajaju međunarodne principe poslovanja.

– “Zato nikad ekonomski ciljevi nisu bili jasniji nego danas. Morate da imate ciljeve i preduzetnike koji stvaraju proizvod koji je merljiv sa onima na tržištu. Ne može svaka država za sebe carinama da kreira unutrašnji ekonomski život, to vreme je prošlo” – poručio je.

Sertić je rekao da borba za ekonomski razvoj mora da bude najvažnija borba u Srbiji, te da važan korak u tom smeru je i to što će u utorak biti predstavljena zvanično Godina preduzetništva, odnosno vladine mere za podsticaj preduzetništva u Srbiji.

On je naveo tri stuba za razvoj preduzetništva – popravljanje poslovnog ambijenta kroz zakonodavni okvih okvir, zatim centralni stub – dirktna finansijska i nefinansijska podrška privredi i najzad promocija preduzetništva, kao načina života.

(Blic)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE