Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Narodna verovanja i običaji na Svetog Nikolu

I u našoj opštini danas veliki broj građana obeležava Nikoldanj, a inače, ovaj dan se obeležava kao preslava. 

Foto: Knjaževačke novine / proslava
Foto: Knjaževačke novine / proslava

SPC i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen prenosu moštijuSvetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca.

Vredno je istaći da je današnji praznik spomen je na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari, gde i danas počivaju.

Takođe, današnji dan je i preslava, odnosno – Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra.

Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada “pada” današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Mnoge knjaževačke porodice koje Svetog Nikolu smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i slave Svetog Nikolu koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Foto: Knjaževačke novine / slavaski kolač
Foto: Knjaževačke novine / slavaski kolač

Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobednik.

Takođe, u mnogim selima knjaževačke opštine obeležava se današnji dan, presecanjem kolača, posećivanjem crkve, jutarnjom liturgijom i litijom.

Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi.

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada