Broj pregleda

Knjaževac – grad bogate istorijske prošlosti

Kada se govori o Knjaževcu, spominje se da je okolina oko ovog mesta nastanjena još u praistorijskim vremenima, o čemu svedoče brojni ostaci materijalne kulture koji su pronađeni u knjaževačkoj opštini.

knjazevac-grad
Foto: knjazevacke.rs

Kao takva, opština Knjaževac je istorijski bogata, što se danas pretače u turizam, za čiji razvoj se zalaže Opština.

Tribali
Tribali

Kada je reč o istoriji, govori se da su najstariji stanovnici Knjaževca, odnosno naših krajeva – Tribali.

Tribali su pleme čija istorija počinje u periodu prelaza iz bronzanog u gvozdeno doba, orijentaciono oko 1300. p. n. e.
O njima se fragmentarno govori, a najraniji istoričari, pre svih Grci, na području današnje Srbije, odnosno u Pomoravlju, Podunavlju i Panoniji govore o Dačanima, Tribalima i Singinima.
To je period oko VI veka pre Hrista.

Vizantinci su Tribalima nazivali Srbe. Početkom XV veka na saborima koji su održani u Kostanci, srpski carevi se nazivaju i vladarima Tribalije.

Svakako, na tlu knjaževačke opštine nisu živeli samo Tribali, već i Mezi i Tračani.

Tračanin / ratnik
Tračanin / ratnik

Tračani su naziv za kojih 200 plemena tračko-ilirske grane Indoevropljana nastanjenih negde od 2000. pne. pa do 1. milenijuma na području Jugoistočne Evrope, odnosno između Karpata, Egejskog mora, Crnog Mora te Vardara i Morave. Središte im je bilo područje današnje Bugarske. Pod rimsku vlast došli su 46. godine.

Dimiter Markovski smatra da se istorija Tračana može podeliti na dva perioda: prvi datira od kraja 2. milenijuma pne. pa do kraja 6. veka pne.

Starosedeoci i poznavaoci istorije Knjaževca ističu da su u dolini Timoka živeli i Timahi, ali jedino što se o njima zna jeste upravo to da su živeli na reci Timok.

Područje Knjaževca kasnije je bilo i sastavni deo Rimske države u vreme kada je Kras Marko, 28. god. pne, pokorio Meze.

Marko Kras
Marko Kras

Marko Licinije Kras Dives, (lat. Marcus Licinius Crassus Dives; oko 115. p. n. e. – Karheja (danas Haran u Turskoj), 53. p. n. e.), bio je vojskovođa i političar Rimske republike.

Od 59. p. n. e. član prvog trijumvirata uz Gaja Julija Cezara i Pompeja Velikog. Nakon njegove smrti došlo je do građanskog rata između Cezara i Pompeja. Kras je 87. p. n. e. pobegao iz Rima kada je vlast preuzeo Gaj Marije. Iz Hispanije je prešao u Afriku a zatim u Italiju gdje se pridružio Suli. Kao mladi oficir podržao je Lucija Kornelija Sulu u građanskom ratu od 83. p. n. e. protiv populara. Nakon Suline pobede Kras se bezobzirno obogatio na proskripcijama. No, pravi izvor njegovog bogatstva, po Plutarhu, bila je spretna manipulacija građevinskim zemljištem i nekretninama.

Nakon toga, region Timoka ulazi u sastav Gornje Mezije. Koliko je danas poznato, u dolini Timoka nije bila stacionirana ni jedna legija.

Knjaževac je nastao na temeljima rimskog utvrđenja Veliki Timok Timacum majus.

(Delovi teksta i fotografije preuzeti sa sajta slobodne enciklopedije “Wikipedia“)

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE