Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

“Sabor na Kadibogazu“ iz ugla običnih ljudi

Kod sela Novo Korito po 16-tu put održava se “Sabor na Kadibogaz“ – prekogranična manifestacija za svačiji ukus.

Sabor na Kadibogaz, foto: J.M.
Sabor na Kadibogaz, foto: J.M.
Bugarska strana, ćevapi i roštilj, foto: J.M.
Bugarska strana, ćevapi i roštilj, foto: J.M.

Kada stignete na mesto gde se održava ova manifestacija, sa srpske strane naićićete na veliki broj ugostiteljskih objekata, popularno rečeno vašarskih kafana. U njima su juče popodne pevali estradni umetnici Jasmin Muharemović i Era Ojdanić, dok su kafane s druge strane granice bile drastično praznije, pa se bugarski ćevap slabije prodavao, tek po nekom posetiocu iz Niša, Knjaževca ili Zaječara.

Parking prostor, foto: M.M.
Parking prostor, foto: J.M.

Ukoliko ste posetili ovu manifestaciju, upoznati ste i sa cenom parkinga na otvorenom prostoru, koji sa naše strane košta 100 dinara, ili za koliko se pogodite sa momkom za parking, dok su se sa bugarske strane parkirali samo njihovi državljani.

Tezge na kojima su prodavci izlagali svoju robu bile su poređane duž granice, po livadama, a moglo se kupiti sve od igle do lokomotive, što bi rekao naš narod.

Na pojedinim štandovima pripremali su se i mnogi kulinarski specijaliteti od kojih možemo izdvojiti i lako prepoznati “Svrljiški belmuž“, koji su predstavnici svrljiške opštine pripremali za srbe i bugare, ali i sve ostale goste koji su posetili manifestaciju.

Jedinstveni kada je u pitanju EU, foto: M.J.
Jedinstveni kada je u pitanju EU, foto: J.M.

Ono što su skoro svi posetioci komentarisali jeste tabla na kojoj stoji kada je započeta inicijativa za otvaranje graničnog prelaza Novo Korito – Salaš na Kadibogazu, koja je pokrenuta daleke 1991. godine, tačnije 31. jula. Inače, prošlo je više od 25 godina od pokretanje ove inicijative, a da podsetimo da je 19. jula 2014. godine položen i kamen temeljac za otvaranje graničnog prelaza, koji do dan danas nije otvoren.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada