Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Žiganje u nekom delu tela predskazuje događaje

Selo Vrtovac, foto: Knjaževačke novine
Selo Vrtovac, foto: Knjaževačke novine

Naš narod oduvek je verovao da žiganje u nekom delu tela predskazuje događaje. Pročitajte neke zanimljive teorije koje su nam ispričali meštani knjaževačkih sela.

Rađanje

Na primer ako čmičak izađe detetu na desnom oku dok mu je majka trudna, smatra se da će dobiti brata, a ukoliko izađe na levom, reč je o sestri.

Kada je reč o trudnoći i rađanju dece žitelji mnogih krajeva Srbije, pa i knjaževačkog kraja bili su uvereni da žena nosi muško dete na desnoj strani, a žensko na levoj, ili da je dete koje se u majčinom stomaku pomeri nadesno muško, i obrnuto, što se u većini slučajeva pokazivala kao istinita tvrdnja.

Ustajanje

U pojedinim knjaževačkim selima, pa i u većem delu Srbije, u prošlosti ljudi su mnogo više vodili računa kojom će nogom ujutru zakoračiti. Zbog toga je nastala i izreka ‚‚ustati na levu nogu“.

Meštani sela Inovo i Vrtovac sa kojim smo razgovarali kažu da to ne mora da znači, ali kad se prisete da položajnik na Božić u kuću ulazi desnom nogom, te mlada u svoj novi dom zakroči prvo desnom nogom, kažu da je maler stati na levu nogu rano ujutru, odnosno odmah po ustajanju.

rukeSimptiomi i promene na telu

Mnogi simptomi i promene na telu naš narod je okarakterisao kao neka predskazanja, verovanja i slično. Na primer ako vam teme zaigra, to predskazuje dobitak, vratni pršljen kad zaigra – nepoznata osoba doneće vam dar, grlo kad zaigra – dobićete lošu vest, čelo između očiju kad zaigra – ići ćete na put, desno uvo kad zaigra ili zazvoni – čućete dobru vest, desno oko kad zaigra – šta pomislite u tom trenutku – to će se i ostvariti, nos kad zaigra, doživećete neočekivano priznanje, a kad vas zasvrbi, naljutićete se na nekoga pa možda i posvađati.

Takođe, smatra se da kada obe usne zadrhte – s nekim ćete se ljubiti, desni dlan kad zasvrbi – uskoro ćete platiti nešto ili izgubiti novac, desno koleno kad zaigra – povećaće vam se bogatstvo, desni taban kad zaigra – to znači žalost, kada desna peta zaigra – očekujte lepe vesti.

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara