Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

O crkvi posvećenoj Svetom Đorđu u Knjaževcu

Crkva posvećena Svetom Đođru smeštena je u užem centru gradskog naselja u Knjaževcu, na malom uzvišenju.

Crkva

Sa izgradnjom ove svetinje počelo se 1833. godine, da bi svi radovi bili završeni dve godine kasnije.


sveti-djordje

O SVETOM ĐORĐU
Sveti Georgije ili Sveti Đorđe rođen je u periodu 275/281. godine — datum smrti 303. godina. Sv. Đorđe je bio rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana. U hrišćanstvu (istočnom i zapadnom) se slavi kao Sveti Đorđe. U umetnosti se često prikazuje kako ubija zmaja, odnosno aždahu.


Nakon izgradnje svetinje, nekoliko godina kasnije, tačnije 1866. godine na crkvi je podignut zvonik.

Vredno je spomenuti Knjaza Miloša koji je knjaževačkoj crkvi poklonio dva zvona i Jevanđelje iz 1805. godine, koje je Ilija Jeremić – komandant bataljona lokalne vojske u Knjaževcu, doneo iz susedne Bugarske.


O KNJAZU

220px-milosobrenovic_1848Knez Miloš Obrenović (18. mart 1780 – 26. septembar 1860) vladao je Srbijom od 1815 – 1839. i od 1858 – 1860. godine. Bio je veliki državnik i diplomata. Jedan je od najzaslužnijih za dobar politički status Srbije u Evropi.

Miloševo prezime je bilo Teodorović. Prezime Obrenović preuzeo je 1810. godine, posle smrti svog brata po majci Milana. Pretpostavlja se da je to uradio jer je Milan, kao istaknuti vojvoda, imao veliki ugled u narodu. Uz njega je Miloš prošao kroz gotovo sve veće bitke u Prvom srpskom ustanku. Zbog pokazane hrabrosti, Karađorđe mu je poverio Užičku nahiju na upravu i odbranu.

Posle propasti ustanka, Miloš je bio jedini od istaknutijih vojvoda koji je ostao u Srbiji. Dobio je amnestiju od Turaka i postao oborknez Rudničke, a zatim Požeške i Kragujevačke nahije.

(Tekst: Wikipedia)


Kada je u pitanju sećanje na ljude koji su pomogli da ova svetinja zaživi i dobije lepši i bolji izgled, ne smemo zaboraviti jednog od najznačajnihi slikara 19. veka – Georgija Bakalovića koji je naslikao ikonostas crkve u Knjaževcu.

Inače, za vreme srpsko–turskog rata godine 1876. Knjaževac je potpuno spaljen. U tom periodu stradala je i crkva, da bi 1878. godine bila obnovljena.

Ikonostas je izradio Nikola Marinković, takođe iz Sremskih Karlovaca, odakle je bio i Georgije Bakalović.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara