Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Vučić raspisuje i parlamentarne izbore?

Predsednički izbori u Srbiji, koji bi trebalo da se održe u maju sledeće godine, još nisu raspisani, ali su već glavna tema svuda, od vladinih i skupštinskih kuloara do kafana i pijaca!

Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović

Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović

Kako „Alo!“ saznaje, nije isključeno da građani, osim šefa države, biraju i premijera, jer čak dva od tri moguća scenarija predviđaju vanredne parlamentarne izbore!

Premijer Aleksandar Vučić nalazi se pred teškim izborom i kod njega se u ovom momentu nalaze, narodski rečeno, i nož i pogača, a kako će i kada preseći, ostaje da se vidi. On je juče izjavio da će predsednički izbori zapravo biti opredeljivanje za put kojim će Srbija ići u budućnosti.

– Hoćemo li u žabokrečinu i nelegalne privatizacije ili možda u vraćanje u vreme sukoba sa svima? Ne daje se vlast prema simpatijama, prema tome da li je neko nekome sladak, već da li može da kreira budućnost, da li je vredan i odgovoran – rekao je premijer za Televiziju „Prva“.

Kako kaže, ukoliko pobede „oni koji su već pobedili – Janković, Jeremić i Šešelj“, to će imati značajne posledice za budućnost.
Vučić kaže da za njega kohabitacija ne dolazi u obzir.

– To bi značilo da bi Srbija imala predsednika koji bi sedeo dok Vlada radi. On bi svakog dana nešto zvocao, kritikovao one što rade, imao sva prava i nikakve obaveze – objasnio je predsednik Vlade.

Politički analitičar Branko Radun kaže za „Alo!“ da očekuje da će premijer Aleksandar Vučić prelomiti i kandidovati se na predstojećim predsedničkim izborima.

– Vučić je u pat-poziciji. Premijer ne sme da dozvoli da rizikuje da kandidat kojeg podrže on i Vlada eventualno izgubi na izborima, jer bi tada izgubio autoritet koji ima sada – kaže Radun. Prema njegovim rečima, Tomislav Nikolić ima sve manje šansi da pobedi na izborima i to je ono što zadaje glavobolju Vučiću.

– Sve do sada je bilo realno očekivati da Vučić podrži Nikolića na predsedničkim izborima, ali istraživanja javnog mnjenja govore nam da bi on izgubio u drugom krugu – kaže Radun.

S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za „Alo!“ da je priča o predsedničkim izborima još u magli.

– Sve su to spekulacije. Ipak, mislim da bi u ovom momentu Vučićeva podrška Nikoliću bila najmanje loša i ne bi bila iznenađujuća. Sve je stvar procene premijera. Ukoliko bi odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima, on bi bez problema pobedio, ali onda se otvara pitanje šta posle – zaključuje Dejan Vuk Stanković.

Scenario 1

Vučić podržava kandidaturu Tome Nikolića

Prema ovom scenariju, premijer Vučić i SNS bi pružili podršku aktuelnom šefu države Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima. U tom slučaju, građani bi u maju izašli samo na predsedničke izbore.

Scenario 2

Vučić se sam kandiduje

Ukoliko premijer Vučić prelomi i kandiduje se na predsedničkim izborima, podneće ostavku, vratiti mandat predsedniku Nikoliću i biće raspisani novi vanredni parlamentarni i gradski izbori, zajedno sa redovnim predsedničkim.

Scenario 3

Podrška Tomi i vanredni izbori

Prema ovom scenariju moguće je da Vučić i SNS podrže Nikolića na predsedničkim izborima, ali da bi mu dali dodatni vetar u leđa raspisuju i vanredne beogradske izbore, a možda čak i parlamentarne.

Izvor: Alo, piše: D. Zlojutro

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada