Broj pregleda

Prvi put 17.000 više novootvorenih nego ugašenih firmi

U Srbiji je ove godine prvi put otvoreno 17.000 više firmi nego što je ugašeno, izjavio je danas direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić i ocenio da to najbolje govori o rezultatima ostvarenim u „Godini preduzetništva“.

srbija

Sertić je u intervjuu za novi ekonomski magazin „Srpska ekonomija“ rekao da je ove godine osnovano oko 36.000 preduzetničkih radnji i preduzeća, ističući da je država odredila do sada najveća sredstva za razvoj tog sektora, koji je kičma svake razvijene privrede.

Ponuđena su 33 programa podrške sa 16 milijardi dinara, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, a do sada je privrednicima odobreno oko 10 milijardi dinara, precizirao je Sertić.

Navodeći da je „Godina preduzetništva“ prva široko postavljena nacionalna kampanja sa fokusom na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, Sertić je rekao da je više od 13.000 preduzeća, početnika u poslovanju, lokalnih samouprava i klastera apliciralo za neki od programa, a da je odobreno više od 7.600 zahteva za različite preduzetničke inicijative.

Govoreći o programima, Sertić je naveo primer „Startap“ programa za početnike, kojim je država podržala 116 preduzetničkih ideja sa oko 80 miliona dinara.

Tu je i program za nabavku opreme, zahvaljujući kome su preduzetnici imali mogućnost da sa samo pet odsto učešća obezbede nove mašine, da od države dobiju bespovratno 25 odsto, dok je ostatak od 70 odsto realizovan kroz povoljan kredit kod izabranih banaka i lizing kuća, gde je garancija bila sama ta oprema.

„Na ovaj način smo ove godine 377 preduzeća pomogli sa 550 miliona dinara, što čini ukupno ulaganje u novu opremu i mašine od 2,7 milijardi dinara“, rekao je Sertić.

Upitan da li je pomoć države dovoljna da početnici relaksirani uđu u biznis, Sertić kaže da nije, ali i ističe da je opredeljenje vlade promena tradicionalnih načina razmišljanja o sopstvenoj budućosti i prekid favorizovanja zapošljavanja u državnoj službi i javnim preduzećima.

„Donošenje seta privrednih zakona, čišćenje srpskog ekonomskog dvorišta od nagomilanih problema iz prošlosti, odgovorno sređivanje državne kase i privlačenje velikog broja investitora u našu zemlju jasno upućuju na znatno poboljšanje poslovne klime“, podvukao je Sertić.

On je naveo da je Razvojna agencija Srbije u „Godini preduzetništva“ učestvovala sa šest programa podrške, sa ukupnim budžetom od 992 miliona dinara, od čega je više od 950 miliona direktna finansijska podrška preduzetnicima, a da je realizovano više od 90 odsto programa.

Sertić kaže da će programi koji su izazvali veliko interesovanje u sektoru privrede biti pojačani u narednoj godini.

(Izvor: Tanjug)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE