Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

IZVEŠTAJ: Održana X sednica Skupštine opštine Knjaževac

Minule nedelje je u prostorijama Doma kulture održana X sednica Skupštine opštine Knjaževac na kojoj je razmatran program poslovanja JKP ,,Toplana“ i ,,Standard“, kao i program uređenja građevinskog zemljišta i izmene i dopune odluke o budžetu opštine Knjaževac za 2017. godinu.

SO Knjazevac Knjazevac
Skupština opštine Knjaževac, foto: V.R. / Knjaževačke novine

Nakon usvajanja zapisnika sa IX sednice SO Knjaževac za koji glasalo 26 odbornika, predsendik SO Knjaževac je predložio da se glasa za predloženi dnevni red u celini za koji je glasalo 27 odbornika lokalnog parlamenta.

Za usvajanje programa JKP ,,Standard“ glasalo je 26 odbornika, dok su predstavnici odborničke grupe ,,Za Knjaževac zajedno“ nisu glasali za davanje saglasnosti programu JKP ,,Standard“ koji je po rečima Dragana Mančića veoma iscrpan i dosta dobar, ali ova odbornička grupa iz principijalnih razloga nije glasala za njegovo usvajanje, zbog, kako on navodi, toga što je sledeća tačka dnevnog reda definisala povećanje cena usluga ovog JKP-a.

Druga tačka na dnevnom redu bila je Predlog rešenja o davanju saglasnosti cena usluga JKP ,,Standard“ Knjaževac u obavljanju komunalnih delatnosti od opšteg interesa.

Dragan Mančić kaže da njegova odbornička grupa ,,Za Knjaževac zajedno“ smatra da je neprimerno da u vremenu kada su na snazi smanjena plata budu uvećavane cene komunalnih usluga za 10%. On je poručio i apelovao na sve odobornike da razmisle pre nego što daju saglasnost za usvajanje ovog predloga.

Bez obzira na apel, za je glasalo 24 odbornika, dok je 6 bilo protiv, uzdržanih nije bilo.

Izvestilac po trećoj tački dnevnog reda bio je direktor knjaževačke ,,Toplane“ Ljubodrag Tričković koji je reako da će program poslovanja JKP ,,Toplana“ urađen po uputstvima koji su dobijeni 2014. godine i dopunjen instrukcijama iz novembra 2016. godini.

Fokus  rada u 2017. će biti unapređenje svih sistema JKP ,,Toplane“, rekao je Tričković.

Skupština opštine Knjaževac, foto: V.R. / Knjaževačke novine
Skupština opštine Knjaževac, foto: V.R. / Knjaževačke novine

Darko Živković predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije kaže ovakav Predlog programa nije sporan, ali on je predložio da se usvoji inicijativa kojim će biti obavezano rukovodstvo ,,Toplane“ da se u toku ove godine izmeni Odluka kojom je propisano da najmanje dve trećine stanara u jednoj stambenoj zgradi mogu da se opredele za ugradnju sistema merenje utroška toplotne energije, u svakoj stambenoj jedinici.

To zakon ne osporava, to je utvrđeno našom Odlukom, a ukoliko bi se ta Odluka izmenila na način na koji predlažem sada i koji sam predalagao 2016. godine, siguran sam da bi to doprinelo da veliki broj korisnika pređe na individualno merenje gde ne bi zavisili od svojih komšija, a ti ljudi koji bi prešli na tu vrstu merenja isporučene toplotne energije bi bili dobar primer za sve ostale korisnike, jer bi to poskazalo da može korisnik sam da utiče na svoju potrošnju, na ukupnu cenu koju bi mesečno ili godišnje izdvajao za grejanje i da bi taj pokazatelj bio osnova i za ostale da pređu na ovakvu vrstu merenja. Takođe, ovo bi bio podstrek za stanare u stambenim zgradama da unaprede energetsku efikasnost u svojim stanovina, rekao je Živković.

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić kaže su pitanja, predlozi i inicijative koja su postavljali odbornici sa jedne strane i opravdani, ali da je ono što je suštinski cilj – dobro grejanje građana i ispostavljanje računa koji su adekvatni usluzi koju su primili, što je krajnji cilj.

Mislim da trebamo da sednemo i jako, jako dobro razmislimo kako da zakonske regulative i ono što su realne potrebe građana uskladimo i da imamo zaista dobro grejanje, adekvatne cene i dobar servis, poručio je sa govornice predsednik opštine Milan Đokić.

Predlog odluke o uređivanju građevinskog zemljišta opštine Knjaževac za 2017. godinu bila je peta tačka dnevnog reda, a u nastavku sednice  usvojena je ova tačka, ali i podržana je inicijativa Ženske odborničke mreže da se u Knjaževac još jednom dovede mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara