Broj pregleda

Ova godina biće nepovoljna za cenu maline

Predstavnik Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kaže da će ova godina biti nepovoljna za Srbiju što se cene malina tiče.

– Treba pratiti tržište i dešavanja u svetu. Pad potražnje za skupim voćem kao što je malina može da se odrazi i na naše tržište. Partnerski odnosi i planiranje prilikom zasada su važni – kaže Jovanović za RTS.

Dodaje da PKS radi priručnik sa obavezujućim uputstvima za proizvođače i kojima je jasno definisano kako voditi računa o higijeni ruku, transportu voća, zdravlju berača.

Cena zamrznute maline trenutno je niža od otkupne u svežem stanju, a izvoz srpske maline stagnira neko vreme.

Hladnjače nespremne za berbu

Mnoge hladnjače još nisu oslobodile magacinski prostor za sledeću berbu, a Srbija na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline koja se izvozi zamrznuta ili prerađena.

Samo prošle godine od izvoza tzv. „crvenog zlata“ država je prihodovala 248 miliona evra, a hladnjačari nisu prihodovali koliko su planirali.

– Hladnjače su prepune. Posle mnogo godina imamo problem da je jeftinije sveže upakovan rolan nego što je plaćena proizvođačima malina – kaže za RTS Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača.

On je dodao da ova situacija nimalo ne pogoduje hladnjačarima, koje imaju dosta obaveza prema bankama i dobavljačima, a ovaj zastoj u izvozu je rezultat pre svega velike proizvodnje maline kako kod nas tako i u svetu.

(Tanjug, Blic)

0 Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE