Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Ova godina biće nepovoljna za cenu maline

Predstavnik Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kaže da će ova godina biti nepovoljna za Srbiju što se cene malina tiče.

Maline

– Treba pratiti tržište i dešavanja u svetu. Pad potražnje za skupim voćem kao što je malina može da se odrazi i na naše tržište. Partnerski odnosi i planiranje prilikom zasada su važni – kaže Jovanović za RTS.

Dodaje da PKS radi priručnik sa obavezujućim uputstvima za proizvođače i kojima je jasno definisano kako voditi računa o higijeni ruku, transportu voća, zdravlju berača.

Cena zamrznute maline trenutno je niža od otkupne u svežem stanju, a izvoz srpske maline stagnira neko vreme.

Hladnjače nespremne za berbu

Mnoge hladnjače još nisu oslobodile magacinski prostor za sledeću berbu, a Srbija na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline koja se izvozi zamrznuta ili prerađena.

Samo prošle godine od izvoza tzv. „crvenog zlata“ država je prihodovala 248 miliona evra, a hladnjačari nisu prihodovali koliko su planirali.

– Hladnjače su prepune. Posle mnogo godina imamo problem da je jeftinije sveže upakovan rolan nego što je plaćena proizvođačima malina – kaže za RTS Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača.

On je dodao da ova situacija nimalo ne pogoduje hladnjačarima, koje imaju dosta obaveza prema bankama i dobavljačima, a ovaj zastoj u izvozu je rezultat pre svega velike proizvodnje maline kako kod nas tako i u svetu.

(Tanjug, Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara