Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Obuka za odbornice i odbornike o specifičnim pitanjima rodne ravnopravnosti

UN WOMEN, agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske kroz program Evropski PROGRES, sprovodi projekat „Osnaživanje žena u odlučivanju kroz aktivno angažovanje u lokalnim ženskim odborničkim mrežama“.

opstina knjazevac 2 2

Jedna od prvih aktivnosti projekta bila je podrška uspostavljanju ženskih odborničkih mreža na lokalu. U novembru i decembru 2016. godine osnovano je deset ženskih odborničkih mreža u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Cilj osnivanja ženskih odborničkih mreža je unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena u lokalnim samoupravama. Svojim zajedničkim delovanjem odbornice će u svojim skupštinama opština otvoriti teme od posebne važnosti za građanke i svoj rad i inicijative usmeriti ka rešavanju problema građanki i građana, a u skladu sa postojećim okvirom za unapređenje rodne ravnopravnosti.

U cilju unapređenja razumevanja, ali i podrške inicijativama u lokalnim skupštinama, u Nišu je 27. i 28. februara 2017. godine organizovana Obuka za odbornice i odbornike o specifičnim pitanjima rodne ravnopravnosti u kontekstu Srbije i o njihovoj ulozi u nadzoru zakonskih i opštinskih obaveza u oblasti rodne ravnopravnosti. Ciljevi obuke su da se unaprede kapaciteti odbornika i odbornica za procese kreiranja i praćenja (lokalnih) politika, zatim povećanje razumevanja značaja rodne ravnopravnosti i procesa uvođenja rodne perspektive u lokalne politike, bolje razumevanje uloge odbornica i odbornika u uvođenju rodne perspektive i kreiranju politika u oblasti rodne ravnopravnosti.

Obuci su prisustvovali odbornica Jasna Mihajlović i predsednik Skupštine opštine Knjaževac mr Miodrag Ivković.

(Opština Knjaževac)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada

Sorry. No data so far.