Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Razvoj Podvisa i školstva u ranijim godinama

Staroplaninsko selo Podvis nalazi se na samo nekoliko kilometara od Knjaževca, a u njemu još ima dece i mladosti, što predstavlja pravu retkost kada su u pitanju sela istoka Srbije.

podvis skola
Zgrada škole u Podvisu, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

U ovom selu postoji i istureno odeljenje knjaževačke Osnovne škole “Vuk Karadžić“, što je još jedna karakteristika da selo živi i da za Podvis ima nade, imajući u vidu da je u neposrednoj blizini gradskog naselja.

Ono čega se sećaju svi meštani ovog sela, koji su ostali na rodnoj grudi, je da je škola ranijih godina – odnosno 1958. godine imala školu koja je brojala čak 480 učenika.

Bila su to srećna vremena, nismo marili mnogo za ekonomsku situaciju. Bilo nam je bitno da smo srećni i nasmejani, priča S.S. iz Podvisa za portal “Knjaževačke novine“.

Po rečima meštana, tih godina sela su bila puna, sve je vrvilo od ljudi, poljane su bile preplavljene mašinama, stokom i poljoprivrednicima, pa čak su i deca bila uključena u sav taj posao.

Kako je prolazilo vreme, škole i domovi su bili sve prazniji, tako da se broj đaka u školi u Podvisu 1981. godine sveo na 200 učenika, odnosno za 280 manje nego što ih je bilo 1958. godine.

Prisećajući se meštani Podvisa kažu da je i tada bilo srećno i lepo vreme, kakvim ga svi nazivaju.

U selu je tada bilo oko 14 nastavnika i školu u Podvisu je činilo jakom i reprezentativnom, za razliku od manjih sredina gde je ova brojka i broj učenika bio veoma manji.

podvis radionica
Edukativna radionica u Podvisu u organizaciji Knjaževačkih novina o javnom informisanju

Prilikom obilaska Podvisa u školi je naša medijska kuća priredila jednu edukativnu radionicu koja je kasnije uspela da uz pomoć nastavničkog osoblja, dece i roditelja dođe do podataka da su u školu u Podvisu svakodnevno dolazila deca iz okolnih sela, u kojima nije postojala škola, a najčešće su ti učenici bili iz Orešca, Miljkovca, Grezne i Rgošta.

Informacijama koje smo dobijali potvrđena je tvrdnja meštana da je daleke 1958. godine u ovoj školi bilo je 480 učenika i mnogo više nastavnika nego 1981. godine, ili danas, kada se ovaj broj sveo na samo nekoliko učenika. Tada su, pored nastavničkog osoblja, ovde boravili i direktor, sekretar i čistači, što bukvalno znači da je ova škola bila poput matične koja je sada u Knjaževcu. Meštani ovog sela kažu da je ranijih godina selo bilo mnogo življe, da je bilo mnogo dece i više ljudi, ali da se i danas ne žale jer škola ipak radi i ima dece.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Život i odrastanje na seoskom području“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara