Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Šest puta veće interesovanje za sopstveni biznis

Građani Srbije su šest puta više zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su rezultati Razvojne agencije Srbije (RAS), na osnovu nedavno zatvorenih programa za podršku privredi u okviru kampanje „Kreiraj život“.

Ilustracija, foto: forbesimg.com
Ilustracija, foto: forbesimg.com

Za bespovratna sredstva RAS, za započinjanje sopstvenog biznisa, konkurisalo je više od 1.200 potencijalnih preduzetnika, dok je prošle godine zabeleženo svega 198 prijava.

„To govori o podizanju svesti ljudi o preduzetništvu, o njihovom shvatanju benefita privatnog posla, to govori i o poverenju u državne institucije, o poverenju u opredeljenje države da se fokusirano i strateški bavi razvojem preduzetništva i privrede u celini“, ocenila je izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić.

Uslovima koknkurisanja, kroz program „Start up“ su ove godine, osim IT, kreativne I inovativne delatnosti, bile obuhvaćene i usluge, osim ugostiteljstva i trgovine. Takođe, procenat sufinansiranja za proizvodne i prerađivačke delatnosti je veći za 20 odsto I iznosi 70 procenata. Osim bespovratnih sredstava, program obuhvata i realizaciju obuka, izradu biznis plana i mentorsko praćenje u saradnji sa 16 regionalnih razvojnih agencija širom Srbije.

Ukupna vrednost osam programa podrške, koje je početkom marta raspisala RAS pod sloganom „Kreiraj život“, je oko milijardu dinara.

Veliki broj prijava stigao je i za programe unapređenja konkurentnosti, inovacija, nastupa na stranim tržištima, a prvi ugovori će biti potpisani već u drugoj polovini juna.

Do utroška sredstava ostali su otvoreni programi podrške unapređenju ekonomskog razvoja I promociji izvoza, kao i određene komponente u okviru programa konkurentnosti i podrške izvoznicima. U toku prošle godine, RAS je kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih I srednjih preduzeća i preduzetnika, podržao više od 1.100 projekata sa oko 900 miliona dinara.

(Izvor: Blic, piše: D. Nišavić)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara