Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

VELIKI USPEH: Posao za nekoliko stotina Knjaževčana

U Knjaževcu će biti otvorene tri fabrike u kojima će posao dobiti nekoliko stotina radnika.

MILAN DJOKIC KNJAZEVAC

– Deo opštinske parcele, na putu ka Zaječaru, prodat je jednoj ozbiljnoj kompaniji, koja tu planira da otvori pogon u kome će se proizvoditi obuća – kaže Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac. – Takođe, razgovaramo i sa investitorima iz Turske da se u hali u Minićevu otvori pogon za proizvodnju tekstila, dok je jedna kompanija zainteresovana da u jednoj od hala nekadašnjeg IMT otvori pogon gde bi proizvodili obuću.

Po Đokićevim rečima, ove godine će biti nastavljeni radovi na izgradnji turističkog kompleksa na Staroj planini.

– Zahvaljujući pomoći iz republičkog budžeta, urađen je projekat vodosnabdevanja na Jabučkom ravništu na Staroj planini – precizira predsednik Opštine Knjaževac. – Tako ćemo dobiti nekoliko atraktivnih lokacija na tom mestu, a na nama je da, u saradnji sa JP „Stara planina“, u narednom periodu promovišemo te potencijale. Bilo bi dobro ako bismo uspeli da saobraćajnicama povežemo Staru planinu i sa Koridorom 10, i sa sofijskim i niškim aerodromom, čime bismo je učinili konkurentnijom i dostupnijom turistima.

Đokić naglašava i da se ove godine nastavlja podrška lokalnim voćarima, ali i da je namera da se obnovi stočarstvo u okolini Knjaževca.

– Ovčarstvo i kozarstvo su grane koje želimo da razvijamo, svesni toga da u mnogim našim selima nema uslova za bavljenje voćarstvom, pa su ljudi okrenuti ovčarstvu – objašnjava naš sagovornik. – Pred njima je uvek bio problem plasmana mleka. Zato smo odlučili, sagledavši mogućnosti, da oformimo tri male sirane u Kalni, Minićevu i Bučju, koje će dnevno prerađivati svo ono mleko koje se dobije od koza, i koje ćemo podeliti u tim i okolnim selima.

Ta postrojenja su prilično jeftina, imaju sve – od analizatora do pakerice.

– Mi smo u prošloj godini sproveli preliminarno anketiranje, kako bismo videli da li ima zainteresovanih sugrađana za bavljenje ovim poslom. Prijavio se veliki broj zainteresovanih. Projekat je i od Ministarstva za regionalni razvoj ocenjen kao najbolji u Srbiji – zaključuje Đokić.

PRERADA MLEKA

SIRANE su mali jednostavni pogoni koje opslužuje jedan radnik, a mogu u jednoj šarži da prerade od 200 do 500 litara mleka, gde nakon tri sata dobijate gotov i upakovan proizvod.

(Izvor: Večernje novosti)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara