Pored mnogobrojnih učesnika u spravljanju belmuža na 12. “Belmužijadi“ u Svrljigu učestvovali su i Knjaževčani, kao i pojedini predstavnici sa Stare planine.
“Belmužijada“ je trajala tri dana, a isto toliko su majstori spravljali ovaj specijalitet za kazanom.
Belmuž je jaka i kalorična hrana, a prilikom pripreme znaćete da je gotov kada mast počne da „pliva“ po površini belmuža. Služi se uz kiselo mleko i sveže povrće – rotkvice, crni luk, krastavac…
Prilikom pripreme ovog jela – mladi sir se iseče na komade i stavi u šerpu ili kazan, u zavisnosti gde pripremate hranu, i ta smesa se zagreva na niskoj temperaturi kako ne bih zagorela.
Vremenom, kada počne sir da se topi dodajte so i mešajte varjačom, polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu. Uglavnom ovo jelo pripremaju muškarci koji su jaki i imaju kondiciju da mešaju ovu smesu.
Mnogi se pitaju zašto baš brašno ide u sastavu pripreme ove hrane, a odgovor je jednostavan, zbog toga što pokuplja masnoću iz sira, pa je upravo iz tog razloga preporučeno da se ne stavlja mnogo brašna, jer belmuž mora da ima i svoju masnoću koja mu daje tzv. šmek.