Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Danas je slava lekara, Sveti Vrači

Pravoslavna crkva danas molitveno obeležava praznik posvećen svetim lekarima Kozmi i Damjanu, koji se u narodu nazivaju Sveti Vrači.

kozma i damjan

Sveti Kozma i Damjan bili su lekari i, kako hrišćani veruju, čudotvorci. Ova dvojica svetitelja su bili rođena braća, rodom iz Rima. Kao deca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtijevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista.

Nasledivši veliko imanje, oni su ga milostivo davali siromašnima. U to vreme, u Rimu je carovao car Karin. Pred njega su gonitelji doveli ovu svetu braću, okovanu u lance. Posle dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim, Kozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga“.

Sveti mučenici Kozma i Damjan rekli su mu: „Naš Bog nije stvoren, ali je On Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne bi imali kome klanjati.“

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je posle čuda učinjenoga nad samim carem, kad su ga čudesno iscelili od teške bolesti – car i sam izjavio svoju veru u Isusa Hrista i pustio braću. I oni su produžili da propovedaju hrišćanstvo i isceljuju bolesnike.

Zbog toga što su se pročuli pozavidio im je na slavi neki lekar, negdašnji učitelj njihov, i pod izgovorom da beru lekovite trave izveo ih u planinu i pobio kamenjem. Ovi svetitelji su ubijeni 284. godine.

Mnoge bolnice nose ime svete braće Kozme i Damjana a mnogi hramovi, širom pravoslavnog sveta, posvećeni su upravo njima – Svetima Kozmi i Damjanu.

Autor: RTRS

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara