Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Danas je Mratindan! A ovakva nas zima očekuje…

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Stefan Dečanski, foto: jadovno.com
Stefan Dečanski, foto: jadovno.com

Legenda kaže da je sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslepljen. Tada se Stefanu javio Sveti Nikola i pokazao mu njegove oči, i tada mu je rekao: „Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti.“

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Nakon pet godina provedenih u Carigradu, ponovo mu se javio Sveti Nikola koji je ispunio svoje obećanje. Prema legendi, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski.

U narodu postoji izreka: „Sveti Mrata, sneg za vrata“, kojom je označen početak zime. Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko za Mratindan bude maglovito, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

U ovim danima ne valja da dajete ništa iz kuće, kao ni da perete veš.

Danas se slavi i Sveti Mina

Ovaj svetac bio i ostao veliki čudotvorac, i na zemlji i na nebu. Ko god je svetog Minu slavio i na nevolji u pomoć ga sa verom prizivao, on mu je pomogao. Više puta javljao se kao ratnik na konju, da pomogne vernima, ili da kazni neverne.

Autor: Alo

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara