Broj pregleda

Mere podrške ruralnom razvoju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 25. decembra 2017. raspisalo je prvi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme.

Farma, foto: S. K. / Domaćinska kuća
Farma, foto: S. K. / Domaćinska kuća

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Juče  je u Nišu u Privrednoj komori održano predvanje na kome su učestvovali zainteresovani subjekti i  na kome se razgovaralo o načinu  konkurisanja kao i korišćenja sredstava  IPARD  podsticajnih sredstava. Predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upoznali su sve zainteresovane sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti predpristupna sredstva EU namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

Ljubiša Savić iz biljarske zadruge „Plantamel“ iz Svrljiga kaže da se ova zadruga već 18 godina bavi otkupom i izvozom lekovitog bija. Do dasa nisu koristili sredstva bilo kakvih fondova a sada su zainteresovani za korišćenje sredstava IPARD fondova.

„Naše tržište je Evropska unija. Trenutno otvaramo prostor i sa Sjedinjene američke države, ali bez Evrope ne možemo. Želimo da uđemo u sistem podrške IPARD programa jer bez ulaska u veliki sistem ne možemo da radimo. Naše tržište je malo, skučeno, ali uz pomoć nape države želimo da proširimo proizvodnju“, kaže Savić. On je rekao da sistem „Plantamel“ ima registrovanih oko 300 birača.

Ministarstvo poljoprivrede je več raspisalo prvi konkurs iako još uvek nije potpisan finansijski sporazum i sredstva još uvek nisu na raspolaganju, rekao je danas u Privrednom komori Niš Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

„Dobar potez države je da je odlučila da na vreme krene sa prikupljanjem ponuda, zahteva zainteresovanih strana za finansiranje sredstvima iz Evropske unije. Privredna komora je rešila da iskoristimo ovaj trenutak da krenemo u intenzivniju promociju samog programa“ rekao je  Bogunović i  istakao da svako ko želi da konkuriše mora da poznaje pravila koja moraju da se ispoštuju i o njima je ovoga puta bilo reči.

traktorista

Bogunović je podsetio da je IPARD program odobren pre više od dve godine ali na „ nažalost nismo prošli implementaciju prošle godine i nadamo se da će sada zvanični izveštaj revizora potvrditi nezvanične rezultate date krajem prethodne godine koji su bili pozitivni i da ćemo vrlo skoro krenuti u realizaciju .“ rekao je on.

Izvor: Domaćinska kuća, jugpress.com

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE