Mere podrške ruralnom razvoju

Broj pregleda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 25. decembra 2017. raspisalo je prvi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme.

Farma, foto: S. K. / Domaćinska kuća
Farma, foto: S. K. / Domaćinska kuća

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Juče  je u Nišu u Privrednoj komori održano predvanje na kome su učestvovali zainteresovani subjekti i  na kome se razgovaralo o načinu  konkurisanja kao i korišćenja sredstava  IPARD  podsticajnih sredstava. Predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upoznali su sve zainteresovane sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti predpristupna sredstva EU namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

Ljubiša Savić iz biljarske zadruge „Plantamel“ iz Svrljiga kaže da se ova zadruga već 18 godina bavi otkupom i izvozom lekovitog bija. Do dasa nisu koristili sredstva bilo kakvih fondova a sada su zainteresovani za korišćenje sredstava IPARD fondova.

„Naše tržište je Evropska unija. Trenutno otvaramo prostor i sa Sjedinjene američke države, ali bez Evrope ne možemo. Želimo da uđemo u sistem podrške IPARD programa jer bez ulaska u veliki sistem ne možemo da radimo. Naše tržište je malo, skučeno, ali uz pomoć nape države želimo da proširimo proizvodnju“, kaže Savić. On je rekao da sistem „Plantamel“ ima registrovanih oko 300 birača.

Ministarstvo poljoprivrede je več raspisalo prvi konkurs iako još uvek nije potpisan finansijski sporazum i sredstva još uvek nisu na raspolaganju, rekao je danas u Privrednom komori Niš Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

„Dobar potez države je da je odlučila da na vreme krene sa prikupljanjem ponuda, zahteva zainteresovanih strana za finansiranje sredstvima iz Evropske unije. Privredna komora je rešila da iskoristimo ovaj trenutak da krenemo u intenzivniju promociju samog programa“ rekao je  Bogunović i  istakao da svako ko želi da konkuriše mora da poznaje pravila koja moraju da se ispoštuju i o njima je ovoga puta bilo reči.

traktorista

Bogunović je podsetio da je IPARD program odobren pre više od dve godine ali na „ nažalost nismo prošli implementaciju prošle godine i nadamo se da će sada zvanični izveštaj revizora potvrditi nezvanične rezultate date krajem prethodne godine koji su bili pozitivni i da ćemo vrlo skoro krenuti u realizaciju .“ rekao je on.

Izvor: Domaćinska kuća, jugpress.com

Povezano

Đoković osvojio rekordnu sedmu titulu na Završnom ATP Mastersu

Srbija posle 24 godine na Evropskom prvenstvu u fudbalu!

U Srbiji će danas biti predstavljen i pušten u rad sistem ,,Pronađi me“

Plasirane lažne vesti i lažirane izjave potpredsednika Vlade i ministra finansija

HIGHLANDER Serbia 2024: Nova avantura na Staroj planini sa jedinstvenim formatima

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

VESTI IZ KATEGORIJE

Zajedno do jednakosti – Obeležavanje 3. decembra

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Upozorenje RHMZ: Ledena kiša i olujni vetar

Na Staroj planini oko 90 cm snega!

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Zajedno do jednakosti – Obeležavanje 3. decembra

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Upozorenje RHMZ: Ledena kiša i olujni vetar

Na Staroj planini oko 90 cm snega!