Stručnjaci iz Superiora: Koja je prava hrana za vaše biljke

Broj pregleda

Kada je reč o poljoprivrednoh proizvodnji, postoje više faktora koji razdvajau uspešnog od onog manje uspešnog proizvođača. Izbor sorte, zemljišta, način navodnjavanja, đubrenje, nega biljaka… Sve to daje jednu celinu koja donosi dobar i kvalitetan rod.

Poljoprivreda, ilustracija, foto: energylivenews.com
Poljoprivreda, ilustracija, foto: energylivenews.com

Koja je od ovih najbitnija? Teško je reći. Sve je podjednako važno a kominacija svih faktora je prava veština. Neki proizvođači, ili oni koji tek kreću u poljoprivrednu proizvodnju još uvek ne razumeju osnove. Dešava se das se prihrana obavnja KAN-om,  AN-om UREA-om,  a da se ne zna da je u osnovi svega azot. Pa hajde da malo pojasnimo neke od njih.

Formula đubriva

Osim ako niste početnici u svetu poljoprivredne proizvodnje, verovatno ste videli tri broja koji su navedeni na etiketi većine smeša gotovih đubriva. Ako niste upoznati sa značenjem, brojevi predstavljaju azotfosfor i kalijum ili N-P-K. Ovi bitni hranjivi sastojci su potrebni za snažan rast, razvoj korena i ukupnu zdravstvenu zaštitu bilja. Dobar način da se setite N-P-K je korišćenje fraze „Gore, dole i sve oko sebe.“ Poznavanje ove tri glavne komponente je od suštinskog značaja za stvaranje savršene hrane za vaše biljke.

-Pronalaženje hranljivih materija za vaše đubrivo

Kao što je nama potrebno mnogo više od proteina, masti, ugljenih hidrata u ishrani, tako je i biljkama mnogo više potrebno od N-P-K. Postoji još 13 dodatnih hemijskih elemenata koji doprinose zdravlju i produktivnosti vaših biljaka.

Pored primarnih hranljivih materija koje smo već spomenuli (azot, fosfor i kalijum), biljke zahtevaju tri sekundarna minerala: kalcijum (Ca), magnezijum (Mg) i sumpor (S). Tokom fotosinteze, biljke koriste sunčevu svetlost kako bi razbile vodu i ugljen-dioksid u vodonik (H), kiseonik (O) i ugljenik (C); tri nemmineralna hraniva koja se pretvaraju u hranu. Bor (B), bakar (Cu), gvožđe (Fe), hlor (Cl), mangan (Mn), molibden (Mo) i cink (Zn) su neophodni mikro hranjivi sastojci .

Neki od ovih minerala koji ćete morati da uključite u svoje đubrenje zavise uglavnom od vrste zemlje. Kisela zemljišta (sa niskim pH), kao što su ona sa visokim sadržajem glina, uglavnom imaju nedostatak makroelemenata (N, P, K, Ca, Mg i S), dok alkalna tla (visok pH) uglavnom sadrže nedovoljne mikroelemente (B, Cu, Fe , Cl, Mn, Mo i Zn). Baštenska tla sa neutralnim pH od 6 do 6,5 uglavnom sadrže odgovarajuće količine oba seta hranljivih sastojaka neophodnih za održavanje zdravih biljaka. Ako vam je potrebna pomoć za merenje kvaliteta vašeg tla, uzmite uzorak i testirajte ga u poljoprivrednim stručnim službama ili na Poljoprivrednom fakultetu.

Treba da znate šta imate u zemljištu da  bi pokrenuli proizvodnju, a stručnjacima trebaju ti podaci da bi vam dali pravu preporuku za đubrenje.

Posetite sajt:
www.superior-seeds.co.rs/

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme