Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

TAKO SE TO RADI: Opština Knjaževac pionir u primeni PEFA merenja na lokalnom nivou

Tri godine nakon prvog izveštaja, kroz projekat RELOF, ovih dana se vrše pripreme za ponovno sprovođenje PEFA merenja u Knjaževcu.

U sredu, 30. maja, predstavnici opštinske uprave Knjaževac učestvovali su u radionici „Metodologija za procenu javnih rashoda i  finansijske odgovornosti (skraćeno PEFA, od Public Finance and Financial Accountability) u lokalnim samoupravama u Srbiji“.

Opstina Knjazevac
Opština Knjaževac

Radionica se održava u okviru projekta Reforma lokalnih finansija – RELOF čija je prva faza otpočela maja 2016. a završava se decembra ove godine.

Zbog čega je ova radionica posebno važna za projekat i predstavnike lokalnih samouprava koje u njemu učestvuju?
Tokom 2015. izvršena je procena javnih rashoda i finansijske odgovornosti po PEFA metodologiji u Vranju, Osečini, Knjaževcu, Užicu, Paraćinu i Sremskoj Mitrovici. Tako su ovi gradovi i opštine postale pioniri primene PEFA metodologije na lokalnom nivou.

Izveštaji koji su tada nastali, poslužili su kao osnova za planiranje aktivnosti u okviru RELOF projekta, sa ciljem da gradovi i opštine partneri unapređuju stanje sopstvenih lokalnih finansija, učeći jedni od drugih i dobijajući tehnički podršku projekta. Posle tri godine, vreme je za ponovno sprovođenje procene stanja, koristeći PEFA metodologiju, koja je u međuvremenu i unapređena.

Radionica koja se održava 30. maja, namenjena je RELOF lokalnim samoupravama, to jest, rukovodstvu, načelnicima budžetskih odeljenja kao i službenicima koji će biti zaduženi za sprovođenje PEFA merenja. Njima će biti predstavljena PEFA metodologija za procenu i izveštavanje o prednostima i nedostacima sistema javnih finansija korišćenjem kvantitavnih indikatora za merenje rezultata. Biće razmatrane i sve promene u metodologiji u odnosu na prethodne smernice i šta to znači za praktičnu primenu u sistemima upravljanja javnim finansijama. Kroz diskusiju i praktične primere učesnici će moći da sagledaju performanse u okviru sopstvenih sistema javnih finansija, diskutuju o eventualnim izazovima i mogućnostima za njihovo prevazilaženje u sprovođenju PEFA metodologije u praksi.

Sem ponovnog sprovođenja PEFA merenja sa ciljem da se dobiju informacije o sadašnjem stanju i eventualnom napretku, tokom maja i juna, u gradovima i opštinama partnerima, biće sprovedena i interna evaluacija projekta. Rezultati oba merenja i analize, doprineće odluci o tome da li će projekat ući u drugu fazu, koja bi trebalo da traje još tri godine.

Projekat RELOF finansira švajcarski Državni sekretarijat za ekonomsku saradnju (SECO), a sprovodi ga irsko-srpski konzorcijum koji čine kompanija GDSI i Maksima konsulting. Krajnji korisnici Projekta su građani Knjaževca, koji treba da imaju koristi od bolјe raspodele i veće transparentnosti u trošenju javnih sredstava i pobolјšanog pružanja usluga na lokalnom nivou.

Više o projektu, rezultatima i izveštajima možete naći na www.lokalnefinansije.rs.

Izvor: Tempo radio

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara