Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

TURIZAM: Balkan dobio ime po Staroj Planini!

Stara Planina gotovo da postaje najpoznatija turistička destinacija u ovom delu Srbije, pa i Evrope.

stara planina babin 2
Stara planina, foto Knjaževačke novine

Stara planina ili takozvana Balkan planina je planinski masiv u Bugarskoj i Srbiji. Po Staroj Planini je svoje ime dobio geografski pojam „Balkan“, što pretpostavljamo većina nije znala.

U geološkom pogledu je Balkan mlado gorje, dio je Alpsko-Himalajskog lanca koji se proteže od Evrope do Azije. Planinski masiv Balkan je približno 530 km dug i proteže se od istočne Srbije, preko sjeverne Bugarske sve do Crnog mora i rta Emine. Masiv je prema jugu strmiji, najviši vrh masiva nalazi se u sredini Bugarske i zove se Botev (2,376 m.).

Srpski deo Stare planine administrativno pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Ukupna površina planinskog masiva u Srbiji iznosi 1.802 kvadratna kilometra. 

Stara planina, foto Knjaževačke novine
Stara planina, foto Knjaževačke novine

Stara planina sa svojim specifičnim reljefom i zemljištem, čistim rekama i vodama, sa svojim bogatim i raznolikim biljnim i životinjskim svetom i očuvanim tradicionalnim oblicima ljudskog življenja na njoj, spada među najlepše i najočuvanije planine Srbije.

Reljef Stare planine predstavlja prirodnu vrednost koja se sreće kod malog broja planina u Srbiji. To je prema prostoru koji zauzima velika planina, sa vrhovima iznad 1400 metara nadmorske visine.

Ova planina godinama unazad postaje sve popularnija, a mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide jedinstvenu lepotu ove planine.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Knjaževac i Stara Planina“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara