Broj pregleda

Izletište Babin zub na 1550m nadmorske visine

Babin zub je izletište na Staroj planini kod Knjaževca.

lepota stare planine 2

Ovaj vrh nalazi se na nadmorskoj visini od 1550 m. U blizini se nalazi istoimeni planinski vrh na 1758 metara nadmorske visine, odakle počinje uspon na Midžor, koji je najviši planinski vrh u Srbiji, bez Kosova i Metohije, sa visinom od 2169 m.


MIDŽOR

Kada govorimo o Staroj planini, moramo reći da je Midžor najviši vrh Stare planine u Srbiji, takođe i najviši vrh uže Srbije. Nalazi se na granici Srbije i Bugarske, odatle je i nastala veoma uska saradnja preko mnogih projekata sa jedne i druge strane planine, tzv. prekogranična saradnja Srbije i Bugarske, u ovom delu.

Inače, Midžor se nalazi na Staroj planini na visini od 2.169 metara. Nedaleko od njega je i izvor Trgoviškog Timoka i Loma. Geološku osnovu Midžora čine permski crveni peščari.


babin zub prikaz 2 2Veliki broj turista intenzivno posećuje Staru planinu poslednjih godina. Stara planina i sam Babin zub kao turistička destinacija ovog kraja postali su zanimljivi mnogima u Srbiji, ali i Evropi.

Kada govorimo o ovom spomeniku prirode koji se vodi kao zaštićeno područje i odlikuje se raznovrsnom florom i faunom, moramo znati da je po tome ovaj kraj i jedinstven u celoj zemlji.

Što se tiče skijanja i zimskog turizma, kada padne sneg, tri skijaške staze sa nagibom od skoro 90 stepeni i sa žičarama na lokaciji Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada su naročito posećene. Staza na Markovoj livadi je dužine 250 metara, a opremljena je i bebi ski liftom. Sunčana dolina duga 630 metara  je opremljena ski liftom sidro, dok stazu Konjarnik dugu 1.155 metara odlikuje četvorosedna žičara sa pokretnom stazom za ukracavanje kapaciteta 1.500 skijaša na sat.

Na kraju, vredno je reći da je Stara planina najveće zaštićeno područje u Srbiji, površine oko 142.000 hektara.

Na ovoj planini nalazi utočište preko 1.200 vrsta biljaka, 150 vrsta ptica gnezdarki, 30 vrsta sisara i 6 vrsta vodozemaca…


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Knjaževac i Stara Planina“.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE