Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

NAJLEPŠA PLANINA: Babin zub na 1550 metara nadmorske visine

Stara planina, jedna od najlepših planina u Srbiji, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m).

staara 2

Na Staroj planini nalazi se izletište Babin zub, na nadmorskoj visini od čak 1.550 metara.

mapa 2Takođe, u neposrednoj blizini nalazi se i istoimeni planinski vrh koji je viši za 203 m, odnosno 1758 metara nadmorske visine, sa kojeg počinje uspon na Midžor. 

Za one koji nisu upućeni, Midžor je najviši vrh Stare planine u Srbiji, takođe i najviši vrh uže Srbije. Ovaj vrh se nalazi na granici Srbije i Bugarske. Midžor se nalazi na Staroj planini na visini od 2.169 metara.

GRANICA IZMEĐU SRBIJE I BUGARSKE

Ilustracija, zastava dveju zemalja, foto: Google
Ilustracija, zastava dveju zemalja, foto: Google.rs

Granica između Srbije i Bugarske na Staroj planini pruža se vododelnicom, a kako je Midžor jedna od najviših tačaka, on se nalazi na samoj graničnoj liniji između ove dve države.


Na Babinom zubu, odnosno na Staroj planini izgrađeno je nekoliko kvalitetnih skijaških staza, kao i velelepni objekat hotela i planinarskog doma.

Stara planina, foto Knjaževačke novine
Stara planina, foto Knjaževačke novine

Kada je reč o podnožju planine, u podnožju se nalazi planinarski dom, izletište, kao i opština Knjaževac koja se nalazi bukvalno na sastavu Trgoviškog i Svrljiškog Timoka.

Stara planina, odnosno turistička destinacija Babin zub  iz godine u godinu postaje sve atraktivnija turistička destinacija za mnoge turiste iz Srbije, ali i iz inostranstva. Pored mnogobrojnih atraktivnih turističkih destinacija, mnogi turisti biraju da svoj odmor provedu na planini, na čistom vazduhu – u netaknutoj prirodi. S’toga mnogi preporučuju našu Staru planinu, koja predstavlja ozbiljno prirodno bogatstvo i oazu mira i blagostanja.

Stara planina, Babin zub i opština Knjaževac su tokom zime najposećenije destinacije u ovom delu zemlje.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Knjaževac i Stara Planina“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara