Knjaževačke

Broj pregleda

Stara Planina skriveni dragulj na jugoistoku Srbije

Stara Planina je danas pravo prirodno bogatsvo Srbija, ali prvenstveno opštine Knjaževac, na čijoj se teritoriji i nalazi. 

Stara planina u zimskom periodu, foto: I.D. Knjaževačke novine
Stara planina u zimskom periodu, foto: I.D. Knjaževačke novine

Na Staroj Planini rezervat prve kategorije zauzima površinu od 114.000 hektara, a pored toga, ovo područje spada u jedno od najbogatijih biljnih područja u Srbiji.

Ako niste znali, na Staroj Planini ima oko 1.190 vrsta biljaka, a čak 51 vrsta mahovine niče na obroncima ove prelepe lepotice. Kada saberemo, dobijamo podatak na na obroncima Stare Planine raste 34% nacionalno identifikovanih vrsta biljaka.

Ljubitelji očuvane i netaknute prirode svakako će biti prezadovoljni posetom Staroj Planini koja je pogodna za vožnju bicikla, pešačenje, rekking, kanjoning, pa i enduro trke i sl.

Za one koji vole sneg, lepa je vest što je ova planina čak 5 meseci pod snegom, pa je samim tim i ova turistička destinacija znatno atraktivnija od drugih.

U šumama Stare Planine žive mnoge divlje životinje, među kojima su vuk i mrki medved.

Stara Planina je jedinstveno planinsko područje izuzetnog prirodnog bogatstva i raznovrsnog biodiverziteta, raznovrsnih prirodnih karakteristika, po bogatstvu flore i faune svakako ponos Srbije i Bugarske. Medutim, područje Stare Planine zahteva ogromnu odgovornost očuvanja jedinstvene sredine, po pravilima održivog turizma, korišćenja i upravljanja.

SNEG SE ZADRŽAVA 120 DANA

Na Staroj Planini se snežni pokrivač zadržava 120 dana. Skijaški centar “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina” “Markova livada”, koja je osvetljena i za noćno skijanje. Skijalište “Babin zub” poseduje novoizgrađenu četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1500 skijaša na sat i ski-lift, “Sunčana dolina” ima kapacitet 1200 skijaša na sat, uz ski-lift “Markova livada”.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Knjaževac i Stara Planina“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara