Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Pored pomoći od 3.000 dinara u decembru, u 2019. penzioneri mogu da se nadaju i NOVOM POVEĆANJU

Pored jednokratne pomoći od 3.000 dinara, koliko će svaki penzioner dobiti početkom narednog meseca, realno je da pod jednim uslovom najstariji dobiju i novo povećanje u 2019.

Foto: Claudia Peters, ilustracija
Foto: Claudia Peters, ilustracija

Uslov za povećanje penzija u narednoj godini, kako je juče najavio ministar finansija Siniša Mali, jeste da privredni rast Srbije u 2019. bude između 3,5 do četiri odsto, što, sudeći po procenama domaće i stručne javnosti, nije nemoguće. U Fiskalnom savetu nedavno su ocenili da će privredni rast Srbije u narednoj godini biti četiri odsto. Međunarodni monetarni fond istovremeno je bio nešto pesimističniji u prognozama, najavljujući rast od 3,5 procenata. Toliki rast bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji očekuju i u Svetskoj banci, ali i u Ministarstvu finansija.

Ukoliko se obistine ove prognoze, ukupno 1,7 miliona penzionera moglo bi i naredne godine da očekuje povišice, što bi bilo peto povećanje penzija od 2014, kada je država zakonom umanjila primanja najstarijih u proseku za oko 10 odsto.

Prošle godine pomoć 5.000 dinara

Penzioneri su i prethodne dve godine u novembru dobijali jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara. Mnoge ankete pokazivale su tada da su se isplatama najsiromašniji penzioneri radovali više nego dobijenim povišicama tokom godine, posebno zbog toga što su pomoć dobijali uoči praznika i slava. Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 26.320 dinara.

Izvor: Blic, piše: S.L.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara