Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Opština Knjaževac na listi iznad srpskog proseka po transparentnosti!

,,Transparentnost Srbija“ objavila je istraživanje pod nazivom ,,Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji“ u kome je Knjaževac iznad proseka kada su u pitanju JLS u Srbiji. 

Opština Knjaževac, foto: Marko Miladinović
Opština Knjaževac, foto: Marko Miladinović

Transparentnost Srbija godinama prati koliko lokalne samouprave poštuju obaveze utvrđene zakonima (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i drugi) i pomaže im u uspostavljanju dobre prakse.

Transparentnost Srbija od 2015. godine koristi novu metodologiju za ocenjivanje i rangiranje jedinica lokalne samouprave na osnovu indeksa transparentnosti – LTI. Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa. U 2017. godini ocenjen je i rangiran uzorak od 15 gradova i opština.

Na skali od 0 do 100, opština Knjaževac ima indeks 54 i zauzima 11. mesto na tabeli svih JLS (Jedinica lokalne samouprave).

Aktuelna ocena je solidna u apsolutnim razmerama, znatno iznad proseka u Srbiji (40), ali i dalje postoje, naravno, prostori za povećanje transparentnosti i rast ocene, navodi se u pismu koje je predsedniku opštine Milanu Đokiću uputila ova organizacija, a koje su preneli lokalni mediji.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada