Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

TURIZAM I POLJOPRIVREDA: Alpino koze na Staroj planini

Na Staroj planini nekada su se čuvala mnoga grla stoke, među njima su najviše bile ovce i koze, pa je zato i knjaževački kraj poznat po vrsnim sirevima i dobrom mleku.

Izvor fotografije: Pixabay.com, foto: Ralph
Izvor fotografije: Pixabay.com, foto: Ralph

Mleko, sir, ali i proizvodi od mleka i sira – odlikuju naš kraj, knjaževačku opštinu i istočnu Srbiji. Danas gotovo svi da vape za proizvode iz ekološko čistih krajeva, kao što je naša Stara planina. Međutim, broj grla stoke na obroncima Stare planine je manji nego lane, ali opština Knjaževac ulaže napore da se pastiri vrate na na planine jer za to su izdvojena i znatna sredstva iz budžeta.

stara planina 2
Stara planina, foto Knjaževačke novine

Vredno je reći da na Staroj planini ima ovčara i kozara, pojedini dane i dane provode na ovoj lepotici, jer kako oni kažu, tamo je priroda netaknuta, nezagađena, a to je ono što je potrebno da proizvodi budu vrhunski.

Poljoprivrednik Zoran Nešić pokušava da na svom imanju u Trgovištu da se bavi stočarstvom, o njemu su pisali lokalni i regionalni mediji ranije, jer je Nešić inženjer mašinstva i u svet poljoprivrede uplovio je tek pre tri godine. Ideja o uzgoju alpino koze rodila se, kako kaže, sasvim spontano. Najpre iz puke radoznalosti a potom iz želje da se sa hobi nivoa iskorakne na ozbiljniji, profesionalniji.

Nabavio je svoje prvo stado, i sva dotadašnja teorijska znanja počeo da primenjuje na svojim ljubimicama.

Tekst je nastao uz podršku Opštine Knjaževac – medijski sadržaj na temu ‚‚Turizam, poljoprivreda i privreda Knjaževca“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Knjaževac. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara