Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Ovog vikenda nastavlja se uspon na najviše vrhove Stare planine

I ovog vikenda, uspon na najviše vrhove Stare planine, saopšteno je na zvaničnoj stranici JP ,,Stara planina“.

Stara planina, foto: Redakcija
Stara planina, foto: Redakcija

Organizatori iz niškog planinarskog kluba ‚‚Preslap” pozivaju sve da im se pridruže u planiranom izletu na Staru planinu.

Dva najviša vrha na srpskom delu Stare planine, biće cilj planinarske akcije koja se održava u nedelju, 25. avgusta.

Uspon će se započeti iz pravca Babinog zuba, rekli su u lokalnom planinarskom klubu, a ukupna dužina staze je 20 km.

Učesnici se svakako, mogu opredeliti i za samo jedan vrh, za šta je takođe obezbeđena pratnja obučenog vodiča. Svi zainteresovani se mogu opredeliti na licu mesta, da li žele uspona na manje posećen vrh Dupljak, ili veoma popularan, najviši na Staroj planini, Midžor. Ovo je moguće, jer je dobar deo staze zajednički za oba vrha. Na nadmorskoj visini od oko 2000 metara odvaja se staza za Dupljak, preko prevoja Vučja jama.

Vrh Dupljak je na nadmorskoj visini od 2032 mnv i po izgledu je oštriji od Midžora (iako je ovaj viši -2169 mnv), a predstavlja savršen prirodni vidikovac, odakle se vidi pola Srbije i veliki deo Bugarske, a u povoljnim vremenskim uslovima, vidi se reka Dunav i obronci Karpata iza njega. Sa vrha Dupljak, do vrha Midžor, ići će se graničnom patrolnom stazom. Za sve one kojima je to previše uspona omogućeno je, da bez skretanja, odmah produže na mnogo popularnije odredište Midžor, koji je u letnjim uslovima pogodan uspon za rekreativce, a za planinare veoma lak cilj.

Izvor: JP ,,Stara planina“

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada