Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Pospešivanje poljoprivredne proizvodnje u Knjaževcu

Opština Knjaževac kroz brojne akcije radi na unapređenju poljoprivrede, konkretno sređivanjem putne infrastrukture ka seoskim naseljima, atarskih puteva kroz sela, zaseoke, do njiva, ali i direktno kroz pomoć stočarstvu, voćarstvu, poljoprivredi uopšte.

Njive, poljoprivreda, foto: M.M. / Knjaževačke novine
Njive, poljoprivreda, foto: M.M. / Knjaževačke novine

Skoro 3.000 hektara zemlje u opštini Knjaževac je pod novozasađenim voćem, tu nije kraj, Opština Knjaževac ulaže u nove podsticajne mere, ali i u oblasti pčelarstva.

Pčelarstvo (ili apikultura, od latinske reči apis za pčelu) je grana poljoprivrede koja se bavi uzgojem pčela u svrhu dobavljanja meda, voska, mleči i peluda, te oprašivanja raznog poljoprivrednog bilja. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo (pčelinjak u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše u zavisnosti od godišnjeg doba) i stacionirano pčelarstvo (pčelinjak u kojem pčelar smešta košnice uglavnom na svom zemljištu) i kao novija grana ekopčelarstvo.

Vredno je reći da su pčelari specifična vrsta poljoprivrednih proizvođača jer ne zavise puno od svog zemljišta, često ga ni nemaju ili imaju vrlo malo.

Saće, med, foto: M. Miladinović
Saće, med, foto: M. Miladinović

Med je gusta slatka sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela (lat. Apis mellifera ili Apis mellifica) dobijen od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen poklopljenom saću hemijskim reakcijama pretvara se u med. Prema vrstama biljaka od koje se dobija, med se razvrstava u monoflorni (med dobijen od samo jedne vrste biljke, na primer, bagrema) i poliflorni med (med dobijen sakupljanjem nektara sa više vrsta biljaka, kao na primer, livadski med, šumski i dr.). Med je najvažniji pčelinji proizvod, poznat u ljudskoj ishrani još od praistorijskog doba. Po definiciji, med je čisti proizvod u kome nema dodataka bilo koje druge supstance.

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, foto: Knjaževačke novine
Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, foto: Knjaževačke novine

Da je opština Knjaževac među liderima u zemlji na osnovu podrške koju daje poljoprivrednicima, potvrdio je i prvi čovek opštine Milan Đokić.

Đokić ističe da je zahvaljujući subvencijama samo u delu voćarstva, blizu 3.000 hektara već sada pod novozasađenim voćem.

To nas svrstava na ubedljivo prvo mesto po površinama pod voćem u Srbiji, i ako se uzme u obzir da je to urađeno za svega šest godina, to je onda zaista veliki rezultat, istakao je Đokić.

U Knjaževcu se ravnomerno razvija poljoprivreda, pa je udruženje pčelara iz ovog kraja jedno od aktivnijih.

Knjaževac beleži pomake u razvoju pčelarstva i plasiranju meda na domaće i inostrano tržište.

Pored toga, opština Knjaževac u prethodnom periodu subvencionisala je i podizanje mini klanice za sitnu stoku koja će početi uskoro sa radom, što će pomoći stočarima da lakše prodaju i plasiraju svoju robu na tržište.

_______________________________________________________________

Tekst je nastao uz podršku Opštine Knjaževac – medijski sadržaj na temu ‚‚Turizam, poljoprivreda i privreda Knjaževca“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Knjaževac. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara