Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika na svetu! U Knjaževcu se razvija pčelarstvo

Pogon za preradu meda u Knjaževcu za veoma kratko vreme višestruko je povećao proizvodnju, što je potvrdio i Srbislav Vidojević iz ‚‚Timomeda“.

Med, ilustracija, foto: Polly Dot, Worcestershire
Med, ilustracija, foto: Polly Dot, Worcestershire

Da razvoj poljoprivrede utiče na bolju privrednu sliku, dokaz su pčelari, ali i drugi poljoprivrednici i stočari koji marljivo rade na svojim imanjima.

Oni kažu da mesta u poljoprivredi ima za sve, a da svoje radnov vreme i angažovanje sami određujete.

Knjaževac, foto: Redakcija
Knjaževac, foto: Redakcija

Koliko radiš, toliko i zaradiš, kaže stočar Mitić iz Knjaževca.

Međutim, kada se fokusiramo na pčelarstvo i proizvodnju meda, ono što se do pre petnaestak godina smatralo isključivo hobijem, danas je svakako postalo jedna od perspektivnijih grana stočarstva – mislimo na pčelarstvo.

Srpski pčelari godišnje proizvedu između 6 i 12 hiljada tona meda.

Od ukupnog broja proizvedenog meda jedna četvrtina se izveze.

Pored svega, opštinskih olakšica i pomoći, pčelarima pomaže i država subvencijama od 720 dinara po košnici, ali i prilikom kupovine opreme, rojeva i matica.

Danas sa ponosom možemo da kažemo da smo veći izvoznici meda nego što je to naša stočarska proizvodnja vezana za izvoz bebi-bif mesa, kaže Srbislav Vidojević iz ‚‚Timomeda“ za nacionalnu televiziju RTS.

Med je savršen katalizator i pojačava dejstvo upotrebe biljaka i biljnih preparata. Zato se često i koristi kao preparat u kombinaciji sa drugim namirnicama, a ono što treba da znate – ne treba isti med da koristite za različita stanja.

_______________________________________________________________

Tekst je nastao uz podršku Opštine Knjaževac – medijski sadržaj na temu ‚‚Turizam, poljoprivreda i privreda Knjaževca“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Knjaževac. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara