Koliko će biti para za poljoprivrednike u 2020. godini

Broj pregleda

U 2020. iz nove kase za subvencije za poljoprivredu biće izdvojeno manje nego ove godine. Naime, kako stoji u Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, dogodine će na ime subvencija u poljoprivredi biti raspodeljeno 40.588.753.000 dinara.

Poljoprireda, žetva, ilustracija, foto: M. Miladinović, portal ,,Knjaževačke novine''
Poljoprireda, žetva, ilustracija, foto: M. Miladinović, portal ,,Knjaževačke novine“

Podsetimo, ove godine je za tu vrstu pomoći poljoprivrednicima iz nacionalne kase bilo obezbeđeno 43.711.697.000 dinara.

Međutim, valja imati na umu i to da su sve subvencije iz republičkog budžeta, prema Predlogu zakona, smanjene u odnosu na 2019, tako da, ako se posmatra procentualno učešće poljoprivrede u tim rashodima, ona neće proći lošije nego sada.

Naime, ukupne subvencije koje će država dati u 2020. će iznositi 95.411.212.000 dinara, za oko šest milijardi manje nego u ovoj godini.

Subvencije su najvećim delom planirane za poljoprivredu, železnicu, privredu, puteve, turizam, kulturu…. Za poljoprivredu će biti dato najviše – 42,54 odsto, za železnicu 14,67 odsto, za privredu 14,17 odsto ukupnih subvencija… Ove godine, ako gledamo, procentualno učešće, poljoprivreda imala oko 41 odsto.

U obrazloženju predloga budžeta po sektorima, piše da će ukupno za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2020, biti ukupno obezbeđeno 47.246.596.000 dinara. Učešće poljoprivrede i ruralnog razvoja u ukupnom nacionalnom budžetu iduće godine biće 3,54 odsto, što je ponovo ispod očekivanja poljoprivrednika. Oni, podsetimo, već godinama zahtevaju i očekuju da agrar u republičkoj kasi učestvuje sa barem pet odsto. Zapravo, zakonska je obaveza da agrarni budžet iznosi najmanje pet odsto ukupnog budžeta, ali se država toga ne pridržava godinama unazad.

Agrarni budžet za narednu godinu, kako se može videti u dokumentima koji prate Predlog zakona o budžetu za 2020, biće orijentisan razvojno i investiciono, poput ovogodišnjeg.

Za direktna plaćanja preko Uprave za agrarna plaćanja ići će 23.497.800.000 dinara, za ruralni razvoj osam milijardi (kao i ove godinne), za IPARD što iz domaćih, što iz evropskih izvora oko četiri milijarde…

Za bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku ukupno će biti izdvojeno 5.681.039.000 dinara.

Ministar poljoprivrede je istako  da agrarni budžet u najvećoj meri zavisi od definisanog nacionalnog budžeta, odnosno od alociranih sredstava za potrebe poljoprivrede. Nakon usvajanja budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, bliže će biti definisana opredeljena sredstva za poljoprivredu, koja će se, nakon toga, Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini alocirati na pojedine mere.

Izvor: Domaćinska kuća

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

VESTI IZ KATEGORIJE

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Sezona je krpelja, pazite se! Evo kada je vreme da se javite lekaru zbog ujeda!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Sezona je krpelja, pazite se! Evo kada je vreme da se javite lekaru zbog ujeda!