Knjaževačke

Obratio se predsednik SUBNOR-a

Broj pregleda

Knjaževački SUBNOR obeležio Dan pobede – 9. maj

Dan pobede, 9. maj, obeležen je i u Knjaževcu.

Spomen park, Google maps
Spomen park, Google maps

Dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu – obeležen je i u Knjaževcu od strane Opštinske organizacije Saveza boraca.

Okupljenima u Spomen parku obratio se Miodrag Milojković, predsednik SUBNOR-a Knjaževca.

Žrtve koje su pale nas obavezuju da ostavimo u amanet mladim generacijama i potomstvu kako se neguju tekovine iz prošlosti. Među tih 60-tak miliona koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, 1.700.000 je palo u Jugoslaviji, u raznim logorima smrti i na bojštu oko 300.000 aktivnih boraca, rekao je Milojković.

DAN POBEDE 

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000.

Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije.

Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara