Kreće realizacija projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Knjaževcu

Broj pregleda

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja (ECEC Inclusive Early Education And Care) uz pomoć Svetske banke.

Vrtić, ilustracija, preuzeto: pixabay.com, autor: Vlad Vasnetsov
Vrtić, ilustracija, preuzeto: pixabay.com, autor: Vlad Vasnetsov

U delu podkomponente projekta „Komunikacija sa decom i porodicama iz osetljivih društvenih grupa“ Opština Knjaževac, zajedno sa partnerima sprovodi projekat pod nazivom „Rastemo zajedno – inkluzija u okviru vaspitno-obrazovnih programa PU „Bajka“.

Partneri Opštine na implementaciji projekta su: Predškolska ustanova „Bajka“, Centar za socijalni rad „Dr Mihajlo Stupar“ i udruženja „Porodični centar“ i „Direkcija za strategiju i integraciju Roma“.

Ukupno trajanje projekta je 30 meseci, a planirane aktivnosti realizovaće se dinamikom u potpunosti usklađenom sa novonastalom epidemiološkom situacijom u našoj opštini i državi, uz poštovanje svih obaveznih i preporučenih mera.

Sve planirane aktivnosti imaju za cilj unapređenje dostupnosti predškolskih usluga za decu iz osetljivih društvenih grupa, doprinos ostvarivanju jednakih mogućnosti za učenje i razvoj dece iz osetljivih društvenih grupa, obezbeđivanje podrške porodicama za razvoj roditeljskih kompetencija i jačanje kapaciteta lokalnih institucija i organizacija u Knjaževcu za pružanje usluga deci i porodicama iz osetljivih grupa.

U okviru planiranih aktivnosti, Opština Knjaževac u PU „Bajka“ sprovode adaptaciju i prenamenu dela prostora u Osnovnoj školi u Podvisu sa ciljem prilagođavanja prostorija u toj ustanovi za boravak dece, korisnika usluga projekta, u mešovitoj poludnevnoj grupi uzrasta od tri do šest godina. Prostor će u potpunosti biti renoviran i opremljen uz finansijsko učešće lokalne samouprave.

Takođe je planirano da Predškolska ustanova realizuje edukativne radionice za decu iz osetljivih društvenih kategorija. O vremenu, mestu i programu radionica, roditelji će biti naknadno obavešteni, nakon usklađivanja planiranog programa sa trenutnom epidemiološkom situacijom u našoj opštini.

Udruženja „Porodični centar“ i „Direkcija za strategiju i integraciju Roma“ svoje planirane aktivnosti namenjene roditeljima dece iz osetljivih društvenih kategorija takođe će uskladiti sa trenutnom epidemiološkom situacijom, o čemu će korisnici biti blagovremeno obavešteni.

Tokom realizacije projekta biće formiran servis za roditelje „Porodična info tačka“ koji će pružati efikasnu i besplatnu kontinuiranu pomoć roditeljima u pribavljanju ličnih dokumenata, obezbeđivanju zdravstvenih pregleda i ostvarivanju drugih prava koje imaju porodice iz osetljivih društvenih grupa. Servis će formirati i voditi Centar za socijalni rad u saradnji sa JLSU, Zdravstvenim centrom Knjaževac i udruženjima „Direkcija za strategiju i integraciju Roma“ i „Porodični centar“.

Aktivnosti planirane ovim projektom namenjene su deci uzrasta od 1 do 6,5 godina iz osetljivih društvenih grupa kao i njihovim roditeljima.

Ukupna vrednost projekta iznosi 6.169.120 dinara, a 5.498.120 dinara je visina dobijenog granta.

Povezano

Ulice lipe i kestena u Knjaževcu

Raspisan konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu ,,Bajka“

SJAJNA VEST: 760 mališana iz PU ,,Bajka“ dobilo na poklon rančeve

Odobrena sredstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština za 2022.

Usluga eVrtić i ove godine dostupna na portalu eUprava

Jednostavno jedinstven – ,,Timacum Minus“

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja