Књажевачке

НОВИНЕ

Selo

Broj pregleda

Vratiti selu nadležnosti koje mu pripadaju

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić ukazao je danas na to da sela u kojima živi gotovo četrdeset odsto našeg stanovništva, nisu definisana u zakonu Republike Srbije.

Milan Krkobabić, foto: B92, youtube kanal
Milan Krkobabić, foto: B92, youtube kanal

Krkobabić je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink najavio inicijativu za izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i to u delu teritorijalnih jedinica – gradova, opšina i naseljeneh mesta.

Ta naseljena mesta kojih ima 4700 su u stvari sela, a o njima nema ni slova u zakonu, rekao je Krkobabić.

Ministar je naveo da sela treba vratiti u zakonske okvire, da se precizno definiše koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština.

Domaćine Srbije moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju, istakao je ministar.

On se osvrnuo na primere dobre prakse iz susedstva i naglasio da Srbija ima 145 opština, a za razliku od naših suseda Hrvatske i Slovenije, po tom pitanju smo ostali zarobljeni u vremenu.

Danas Hrvatska ima 429 opština, Slovenija preko 210, a daleko su teritorijalno manje od Srbije. Da ne govorimo da neke zemlje imaju i po nekoliko hiljada opština. Nije poenta samo u pojmu opštine, nego šta ta pojam nosi. Moramo da vratimo selu nadležnosti koje mu pripadaju i to su ključne stavri koje ću lično da iniciram i kojima će se Ministarstvo za brigu o selu baviti, poručio je Krkobabić.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara