Uprava za Agrarna plaćana počela sa isplatom redovnih subvencija

Broj pregleda

Ušli smo u 2021. godinu,  sumiraju se rezultati, šta se sve uradilo u prethodnoj godini, i šta poljoprivrednici mogu da očekuju u predstojećoj, odgovore nam je dala  Biljanom Petrović, v.d. direktora Uprave za agrarna plaćanja (UAP).

Ilustracija: Biljana Petrović, Ilustracija: Domaćinska kuća
Ilustracija: Biljana Petrović, Ilustracija: Domaćinska kuća

Uskoro će dve godine kako ste  na čelu  Uprave za agrarna plaćanja. Šta ste učinili da se poboljša  rad Uprave, jer do sada kako  nam je poznato  učinili ste mnogo toga?

Upravljanje jedinom specijalizovanom institucijom za podsticaje u poljoprivredi veliki je izazov za svakog rukovodioca. Dve godine za nama obeležene su velikim trudom kako bi se izmenama u poslovanju i uvođenjem novih rešenja unapredio proces rada u Upravi za agrarna plaćanja i ubrzala sama obrada zahteva. Naši zaposleni su uložili svoj maksimum kako bi i kroz prekovremeni rad i povećanu normu po svakom obrađivaču uspostavili sistem koji je u mogućnosti da veoma veliki broj zahteva poljoprivrenih proizvođača obradi i isplati po redosledu podnošenja u najkraćem mogućem roku. Ovaj sistem je prošao i veliki test i izazov koji je pred njega stavila pandemija kovida 19. Uprava za agrarna plaćanja ni u tim otežanim operativnim uslovima, koji su na osnovu preporuka Vlade Srbije zahtevali reorganizaciju i smanjenje broja zaposlenih u radnom prostoru, nije prestajala sa radom već je isplata zahteva nastavljena dobrom dinamikom. Na ovu činjenicu sam posebno ponosna i treba pohvaliti dodatno zalaganje zaposlenih od samog početka pandemije, a posebno ako se ima u vidu broj zaraženih korona virusom na teritoriji cele Republike Srbije.

 Šta je konkretno po pitanju isplata subvencija učinjeno?

U proteklom periodu uspeli smo da uspostavimo efikasniji i transparentniji sistem isplate podsticaja u kojem poljoprivrednici odgovore na podnete zahteve od kompletiranja zahteva dobijaju u najkraćem mogućem roku. Ovaj sistem obuhvata i isplatu podsticaja iz budžeta Republike Srbije, ali i isplatu IPARD zahteva. Kompleksan i procedurama strogo definisan proces  isplate podsticaja iz pretpristupnog fonda Evropske unije je već ušao u dobru dinamiku nakon perioda uhodavanja, koji je karakterističan za svaki početak sprovođenja novih programa. Pojačali smo kapacitete, prevazišli početničke greške, uveli nove rutine i do sada isplatili 217 zahteva sa 12,92 miliona evra i odobrili 583 projekta sa podsticajima od 45 miliona evra, od toga je 202 projekta za najatraktivniju meru – traktore. Samo je u 2020. godini isplaćeno 22 projekta za traktore, sa iznosom podrške od 784.918 evra.  Očekujemo da će uvođenje elektronske obrade zahteva još više pospešiti sistem obrade i ohrabriti korisnike da hrabrije ulažu u poboljšanja svoje proizvodnje.

O efikasnosti sistema konačan sud daju naši korisnici, poljoprivredni proizvođači u čijoj smo službi. Sve više smo usmereni ka njima i nastojimo da damo odgovor na svako njihovo pitanje i pomognemo im u samom procesu ostvarivanja prava na podsticaj, što će voditi većem broju i kvalitetu podnetih zahteva.

I upravo na osnovu njihovih sugestija nastavljamo da radimo na poboljšanju našeg sistema rada. U narednom periodu radićemo na reorganizaciji same Uprave, razvoju sistema za elektronsko podnošenje i obradu zahteva i uspostavljanju što efikasnije dostave rešenja do krajnjih korisnika kako bi čitav proces isplate podsticaja bio poboljšan u svim svojim segmentima.

 Da li su isplaćeni mladi poljoprivrednici? Koliko znamo lista je proširena, kada će i oni biti isplaćeni?

Isplata subvencija mladim poljoprivrednicim, koji su jedan od ključnih faktora za razvoj naše poljoprivrede, veoma je važna za naše Ministarstvo. Za mlade je kreirana i posebna investiciona mera, jedinstvena po tome što se sredstva isplaćuju unapred. Na osnovu poslednjeg Konkursa za podnošenje prijava za ostvarivanje podsticaja za podršku programima koji se odnose na diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima zaključno sa 6. januarom odobreno je 2345 zahteva vrednih 2,3 milijardi dinara i isplata se nastavlja do utroška raspoloživih sredstva.

 Za nama je teška godina, zbog pandemije, ali znamo da nije bilo zastoja u radu? Koliko ste isplatili subvencija do sada, i kada će se početi sa radom zaostalih predmeta,  jer je usvojen Budžet za 2021. godinu?

U godini za nama budžet namenjen podsticajima u poljoprivredi je gotovo u celosti realizovan. Poljoprivrednim proizvođačima je isplaćeno oko 40,28 milijardi dinara i to na osnovu 453.371 zahteva. Bitno je naglasiti da je u poslovno neizvesnoj godini za nama realizovano i 13.830 zahteva podnetih po osnovu mera ruralnog razvoja, i da je na ime podsticaja investicijama u poljoprivrednu proizvodnju i preradu isplaćeno 11,04 milijardi dinara. Takođe, po osnovu veoma povoljne kreditne podrške, koja se ove godine sprovodila kroz posebnu Uredbu Vlade Srbije kako bi se odgovorilo na posledice pandemije kovida 19, banke su isplatile 17 milijardi dinara kredita.  Kako je i očekivano, 83% kredita je bilo je isplaćeno za likvidnost, što i jeste bio cilj i novina ove Uredbe.

Početak 2021. godine označio je i nastavak redovnog procesa obrade i isplate zahteva podnetih u prethodnom periodu za koje su novom Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini opredeljena sredstva.

 Da li se planiraju neki novi Pravilnici u 2021. godini?

Fokus će ove godine biti na direktnim plaćanjima u koje spadaju i podsticaji „po hektaru“ biljne proizvodnje, podsticaji za kvalitetna priplodna grla, tov, premije za mleko, podsticaji po košnici pčela i slično.Iznosi podsticaja u okviru ovih mera, nakon prošlogodišnjeg značajnog povećanja za određene mere u stočarstvu koje se najviše odnose na uzgoj goveda, ostaju isti, i naši poljoprivrednici će dobiti značajnu podršku u cilju održavanja proizvodnje, što je u uslovima otežanog poslovanja usled pandemije kovida 19 od krucijalnog značaja.

Svakako da različite mere poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja ostvaruju različit nivo efikasnosti, ali naš je cilj da mere podrške pokriju sve vrste proizvodnje i sve sektore, odnosno da svim učesnicima u poljoprivrednoj proizvodnji pružimo mogućnost korišćenja podrške. Zbog toga ćemo ove godine zadržati sve mere, i nastaviti sa sprovođenjem novih programa podrške koji su uvedeni u 2020. godini a namenjeni su podršci implementacije novousvojene Strategije razvoja vinarstva, kao i podrška proizvodnji jakih alkoholnih pića i nabavci novih traktora.

Proizvodnja vina biće i ove godine podržana kroz Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina. Vinari će moći da ostvare podsticaj u visino do 60% prihvatljive investicije za izgradnju i opremanje objekata vinarije u funkciji proizvodnje vina. Tokom prethodne godine, imali smo veliko interesovanje za ovu meru i do sada je isplaćen 41 korisnik sa oko 499 miliona dinara.

Na samom kraju protekle godine objavljen i javni poziv po osnovu koga su proizvođači rakije i ostalih jakih alkoholnih pića mogli da ostvare podsticaj za izgradnju objekata, nabavku opreme, mehanizacije i mašina. Pristiglo je 103 zahteva i do sada smo isplatili 9 u vrednosti od 29,75 miliona dinara.

U 2020. smo nastavili meru nabavke novih traktora uz pomoć države koju smo nakon više godina obnovili 2017. godine. Pored nabavke traktora veće snage iz IPARD sredstava, u 2020. godini smo  poljoprivrednim proizvođačima stavili na raspolaganje i meru pomoći iz nacionalnog budžeta pomoću koje su mogli da kupe traktore snage do 60 kilovata (kW) koji se proizvode u Srbiji. Na taj način smo dodatno pomogli sveukupnoj privrednoj snazi zemlje.

Iznos povraćaja je 50% odnosno 65% za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi,  maksimalno 800.000 dinara. Na Javni poziv je stiglo 984 zahteva od kojih je do sada obrađeno i isplaćeno 782 zahteva u iznosu od 549,9 mil RSD, a plan je da i preostale zahteve isplatimo u tekućoj godini.

Ove godine krećemo i sa projektom koji realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom. Ono što ovaj program izdvaja je činjenica da nakon odobrenog projekta poljoprivredni proizvođači podsticaj za nabavku neophodne mehanizacije, grla, opreme i izgradnju objekata za bavljenje primarnom poljoprivredom proizvodnjom i preradom, dobijaju unapred i za realizaciju im je neophodno da obezbede svega 10 procenata učešća. Ostatak sredstava neophodnih za realizaciju odobrenog projekta obezbeđuje se kroz kreditiranje – 40%, a 50%  vrednosti investicije su bespovratna sredstva.

 Da li će biti konkursa kako je najavljivano, i  koliko će biti slobodnih radnih mesta?

Jačanje kadrovskih kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja nastaviće se i u ovoj godini. U 2020. godini smo preko javnog konkursa dobili 16 novih kolega, dok je isti taj broj zaposlenih angažovan na određeno vreme u Sektoru za odobravanje projekata. Stupila je na snagu i nova sistematizacija radnih mesta i ove godine nas očekuju dva javna konkursa koji će pružiti priliku za stotinak vrednih i ambicioznih ljudi, koji su spremni na predan rad i neprestano učenje.

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

VESTI IZ KATEGORIJE

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac