Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Ubrzano raditi na digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila danas, predsedavajući prvoj sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, da se mora ubrzano raditi na digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema, koji je prepoznat kao jedan od najkompleksnijih i najvažnijih sistema.

Ana Brnabić, foto: M.M.
Ana Brnabić, foto: M.M.

Brnabić je istakla da će zadatak ovog tela u narednom periodu biti unapređenje zdravstvenog sistema, kako bi se postigla veća efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana, obezbedila bolja kontrola troškova i postigao bolje povezan zdravstveni sistem, uključujući i državni i privatni sektor.

Na sednici je najavljeno uvođenje i povezivanje modernih informacionih sistema u zdravstvu, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka. Građanima će biti omogućeno da poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti svi relevantni podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Na ovaj način, kako je objašnjeno, uštedeće se vreme i troškovi, a lekarima i medicinskim radnicima omogućiti više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

Ona je, navodeći primer sistema E-recept, koji se već uveliko primenjuje, kao i Chatbot sistema Covid 19 Info Srbija, kojim su građani do sada razmenili preko sedam miliona poruka, najavila uvođenje i drugih digitalnih sistema koji su u pripremi, kao što su: telefonska konsultacija pacijenata i lekara, E-bolovanje i E-prijava smrti.

Predsednica Vlade je najavila da će uvođenjem sistema E-uput početkom marta stari sistem papirnih uputa za pacijente u potpunosti biti isključen iz upotrebe.

Na sednici je najavljeno da će ovo telo, kojim predsedava premijerka Brnabić, a čiji je potpredsednik ministar zdravlja Zlatibor Lončar, održavati redovne sastanke, a stručnu pomoć će mu pružati Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, kao i sve relevantne institucije i poslovne asocijacije.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada