Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

U drugom kvartalu stiže 1,2 miliona doza vakcina „Fajzer“

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da je jutros potpisan novi ugovor sa kompanijom „Fajzer-Biontek“, koji podrazumeva da će u našu zemlju u drugom kvartalu, umesto 500.000, stići 1,2 miliona doza te vakcine.

Vakcina, foto ilustracija, preuzeto: Pixabay.com
Vakcina, foto ilustracija, preuzeto: Pixabay.com

Lončar je, nakon razgovora sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem, naveo da je, takođe, predviđeno da u trećem kvartalu Srbija umesto 400.000 dobije 1,19 miliona doza vakcina tog proizvođača.

On je najavio da će naša zemlja po pitanju nabavke vakcina nastaviti da radi istim tempom, poručivši da će Srbija, po tom pitanju, pomoći i susednim zemljama.

Ministar je rekao da se proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz Republike Srpske u Loznici, Šapcu i Sremskoj Mitrovici odvija odlično i da će nadležni iz RS odrediti dalje prioritete ko će biti vakcinisan.

U Srbiji je do sada vakcinisano približno 5.000 zdravstvenih radnika iz RS, istakao je on, najavivši da će naša zemlja ustupiti informacioni sistem za vakcinaciju Republici Srpskoj kako bi mogla da ga koristi kada bude imala dovoljno vakcina.

Lončar je precizirao da je postignut dogovor o daljoj saradnji oko organizacije procesa vakcinacije koje je Srbija prošla, a za koje se RS priprema.

Prema njegovim rečima, dogovorena je saradnja nadležnih institucija iz RS sa Institutom „Batut“ i Agencijom za lekove i medicinska sredstva kako bi Republika Srpska pripremu za masovnu vakcinaciju organizovala što brže i bez poteškoća.

Šeranić je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije, premijerki i ministru zdravlja na tome što su omogućili vakcinaciju zdravstvenih radnika iz Republike Srpske u Srbiji.

On je naveo da je cilj posete delegacije RS Srbiji da sagleda kako je Srbija organizovala masovnu vakcinaciju, dodavši da je sa Lončarom razgovarao i o nadzoru nad zaraznim bolestima, praćenju neželjenog dejstva vakcina, ali i o donacijama koje je Srbija do sada uputila u RS.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada