Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Vojne škole otvorile vrata zainteresovanim za upis

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da je počela tradicionalna akcija u kojoj vojne škole omogućavaju zainteresovanim osnovcima i srednjoškolcima da ih posete i dobiju odgovore na sva pitanja o tome kako da upišu vojne škole i postanu deo Vojske Srbije.

Republika Srbija, Ministarstvo odbrane
Republika Srbija, Ministarstvo odbrane

U saopštenju se navodi da su svake subote do 31. marta, od 11 do 13 časova, Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola otvorene za posete zainteresovanih učenika i njihovih roditelja.

Nastavnik na Katedri za naoružanje i vojnu opremu Kopnene vojske major Željko Jokić objasnio je da se u direktnom kontaktu i na licu mesta zainteresovani mogu upoznati sa nastavnim programima, vannastavnim aktivnostima i smeštajnim i sportskim kapacitetima vojnih škola.

On je naveo da Vojna akademija, pored nastavnog sadržaja, nudi i vannastavne aktivnosti, kao što su sportske, glumačke, muzičke, literarne, retoričke sekcije, u njoj postoji i najsavremenija Pištoljska streljana.

Kada završe Vojnu akademiju, kadeti postaju potporučnici Vojske Srbije i dobijaju stalno zaposlenje, što nijedan fakultet u zemlji ne pruža kao mogućnost, ukazao je Jokić.

Takođe, kako je dodao, nakon završetka Vojne akademije, potporučnici imaju mogućnost nastavka školovanja, s tim što postoje dve grane usavršavanja.

Prema njegovim rečima, jedna podrazumeva Osnovni komandno-štabni kurs, Komandno-štabno usavršavanje i Generalštabno usavršavanje, a druga podrazumeva akademsko usavršavanje kroz master i doktorske studije.

U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće 210 kadeta na sedam studijskih programa, Medicinski fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studije medicine 40 kadeta, a Vojna gimnazija 80 učenika u prvi razred.

Takođe, po pet učenika iz građanstva moći će da upišu drugu i treću godinu, a Srednja stručna vojna škola „1.300 kaplara” upisaće 60 učenika na pet smerova.

Detaljnije o konkursu za upis u vojne škole zainteresovani se mogu informisati na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane, sajtovima vojnih škola i u okviru akcije „Otvorena vrata“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada