Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Tiodorović: Tražićemo strože mere, svesti kontakte na minimum

Medicinski deo Kriznog štaba će i na narednoj sednici, zakazanoj za utorak tražiti najstrože mere, izjavio je za Radio Beograd epidemiolog Branislav Tiodorović. On je objasnio da je neophodno tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda svesti kontakte na minimum.

Tiodorović, foto: Youtube link, TV Kurir
Tiodorović, foto: Youtube link, TV Kurir

Ocenjujući godinu od pojave prvog zaraženog kovidom 19, Branislav Tiodorović je rekao da je bila izuzetno teška i „da smo je jedva izdržali“.

„Za 40 i više godina koliko radim, nisam se susreo sa ovakvom epidemijom, ona se ne može porediti ni sa jednom do sad. Primera radi, u ovom sadašnjem slučaju uključeni su lekari gotovo svih specijalizacija. Stanovništvo je takodje iscrpljeno. Ipak, realno i bez politizacije, mi smo ipak radili dobro, u ovakvim uslovima i više od očekivanog“, naveo je član Kriznog štaba.

Tiodorović dodaje da je bilo i geršaka. „Kao najveće greške smatram zaražavanje u staračkim domovima i kritične situacije u julu, novembru i decembru“, rekao je on.

„Svaka epidemija ima svoj kraj, ali kada će do njega doći, zavisi od dve stvari: zdravstvenog sistema i odgovornosti pojedinca. Uz to, velika je stvar što su relativno brzo počele da se proizvode vakcine. Budemo li vakcinisali tri do tri i po miliona ljudi, uz one koji su već stekli imunitet, to će biti izmedju 60 i 80 odsto stanovništva i to će značiti da je epidemija pod kontrolom, a slučajevi zaraze da će biti samo sporadični“, zaključio je Tiodorović.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada