Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

VREMEPLOV: BOKS U KNJAŽEVCU

Boks u Knjaževcu – Boks ili plemenita veština, kako ga nazivaju među borilačkim sportovima, nije uspeo da zaživi za duži period u Knjaževcu iako je imao svoje poklonike.

Foto: N.Đ.
Foto: N.Đ.

Postoje nepotvrđene priče o rivalitetu knjaževačkih i zaječarskih boksera izmeđui zmeđu dva svetska rata.

Za vreme okupacije 1941.-1944. godine, izvesna grupa mladih ljudi postavila je ring na Vašarištu (današnji prostor Medicinskog centra), a i u kafani „Kasina“(danas prostorije udruženja“Izvor“ na Trgu Oslobođenja).

Među boljim bokserima bili su Vučko Milkić i Svetolik Ivković – Sveta Brnja, koji je upravo zbog bavljenja boksom isteran iz škole.

Neko vreme posle Drugog svetskog rata, bilo je pokušaja da se pri DTV „Partizan“ oformi i bokserski klub, ali je to bilo kratkog daha.
Malo iza toga u saradnji SOFK-e i JNA organizovani su treninzi, a i revijalne borbe na bini u Domu sindikata. Godine 1957.

Održan je prijateljski meč sa ekipom „Železničar“ iz Zaječara u dvorištu Gimnazije. Za ekipu Knjaževca, nastupali su i vojnici iz Garnizona, gde su minimalnim rezultatom pobedili gosti.

U to vreme perspektivni pioniri bili su braća Spasić(Slobodan – Žuća i Slavoljub – Crnja), Petar Rajačić Peca i Aleksandar Azirović Aca, dok su se kod omladinaca isticali Sveta Josifović, Vučko Milkić, Duško Đurđić, Gvozden Conić, Ivan Ivanović Kifla, Pavle Mijović Paja…

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada