Књажевачке

НОВИНЕ

Knjaževački vremeplov

Broj pregleda

VREMEPLOV: BOKS U KNJAŽEVCU

Boks u Knjaževcu – Boks ili plemenita veština, kako ga nazivaju među borilačkim sportovima, nije uspeo da zaživi za duži period u Knjaževcu iako je imao svoje poklonike.

Foto: N.Đ.
Foto: N.Đ.

Postoje nepotvrđene priče o rivalitetu knjaževačkih i zaječarskih boksera izmeđui zmeđu dva svetska rata.

Za vreme okupacije 1941.-1944. godine, izvesna grupa mladih ljudi postavila je ring na Vašarištu (današnji prostor Medicinskog centra), a i u kafani „Kasina“(danas prostorije udruženja“Izvor“ na Trgu Oslobođenja).

Među boljim bokserima bili su Vučko Milkić i Svetolik Ivković – Sveta Brnja, koji je upravo zbog bavljenja boksom isteran iz škole.

Neko vreme posle Drugog svetskog rata, bilo je pokušaja da se pri DTV „Partizan“ oformi i bokserski klub, ali je to bilo kratkog daha.
Malo iza toga u saradnji SOFK-e i JNA organizovani su treninzi, a i revijalne borbe na bini u Domu sindikata. Godine 1957.

Održan je prijateljski meč sa ekipom „Železničar“ iz Zaječara u dvorištu Gimnazije. Za ekipu Knjaževca, nastupali su i vojnici iz Garnizona, gde su minimalnim rezultatom pobedili gosti.

U to vreme perspektivni pioniri bili su braća Spasić(Slobodan – Žuća i Slavoljub – Crnja), Petar Rajačić Peca i Aleksandar Azirović Aca, dok su se kod omladinaca isticali Sveta Josifović, Vučko Milkić, Duško Đurđić, Gvozden Conić, Ivan Ivanović Kifla, Pavle Mijović Paja…

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara