Povodom pedestogodišnjice rada Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – GILGAMEŠ – IZAZOV 6000, POVRATAK U VREME HEROJA

Broj pregleda

Povodom jubileja – pedestogodišnjice rada Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca (osnovan 1970. godine) iz štampe je izašla nova poetska knjiga Nebojše Đorđevića pod nazivom „Gilgameš – izazov 6000“.

GILGAMEŠ, N.Đ.
GILGAMEŠ, N.Đ.

Pesnik Đorđević se opredelio da interesovanje za probleme jezika, tačnije istraživanje „Epa o Gilgamešu“, večnijeg od svakog večnog dela, predstavi publici kroz vizir svojih pesama, taj doživljaj usmeri ka poetskom osvetljavanju njegovih likova uvodeći ih u nove mogućnosti izražavanja, istovremeno nudeći čitalaštvu više nivoe apstrakcije, koji dovode, čak i do kolizija u načinu razmišljanja realizacija graničnih parametara misli zanimanje za istinske probleme jezika. Autor nas ovim štivom kroz 19 pesama uvodi u celu radnju, junake bogove i ljude koje prate sukobi, borbe, neuspesi, razočaranja i koji vode bitku sa neizvesnošću, mnogo rezignacije, sete, bola i patnje.

Nebojša Đorđević
Nebojša Đorđević

O tome književni kritičar Ratomir Vojvodić navodi – Poistovećenje – dostignuće, koje će trajati dugo – a to je najbliže večnom životu. A da li je čovek tako mali u odnosu na bezgranične koordinate svemira i sile, koje nadilaze njegove sposobnosti. Koja je pesnikova veličina sa kojom sve to sagledava, sa koje distance posmatra onu zmiju koja nosi Gilgamešovu travu večnog života.

I nastavlja – Đorđević u svom delu osim talentom raspolaže i velikim tematskim „terenom za igru“ – nije slučajan naslov štiva Gilgameš izazov – 6000, delo je staro preko 4.000 godina, 2.000, pre i 2.000 godina nove ere, a biće čitano i narednih 2.000, a i mnogostruko duže, u beskonačnost. Nezvesnost ishoda, zaštita prirode, vrednovanje opterećenja, kao potpuni učesnik, učesnik-posmatrač, posmatrač-učesnik, čisti posmatrač. Svojim likovima neprestano udahnjuje jedan po jedan parametar života iz života, sa zadatkom da će dovoditi nove duše čitalaca u fizičko telo knjige prošlosti i u ovu našu današnju stvarnost. Tehnički besprekorno, lagano, kao u snu.

Istaknuti profesor mr filozofije, Vitomir M. Stevanović u svom mišljenju o ovoj knjizi navodi – Naslovi pesama su imena likova iz epa. Svakom liku je izrečena pesma. Svi oni su svojevrsno, reklo bi se umetnički opevani. Gilgameš – izazov 6000. – naslov zbirke ukazuje na ep o Gilgamešu, na glavne likove u njemu i na poruke, koje ni do današnjeg dana nisu prevaziđene, nego su u centru pažnje, kao univerzalne i trajne, koje okupiraju čoveka i njegov život i smrt kao neprevaziđeno stanje.

Sam autor, Nebojša Đorđević o svom poetskom izazovu kaže: Ep o Gilgamešu, više je od arheološke znatiželje to je egzistencijalna borbu superjakog čoveka koji se mora pomiriti sa svojom smrtnošću i pronaći smisao u životu i dodaje – Gilgameš izazov 6000 tretira sve, kao „ljude bola i radosti“ Sve univerzalne vrednosti ovog dela uočavamo tek onda kada taj život „stigne do čitalaca“ kao svet poistovećenog iskustva.

Povezano

Uspeh Knjaževčanina na festivalu tenisa u Albaniji (FOTO)

USPEH KNJAŽEVČANA NA ITF WORLD TENNIS MASTERS TOUR-U

Uspeh knjaževačkih tenisera veterana na Međunarodnom turniru Herceg Novom

Iz radionice Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca i knjiga za decu „Odrastanje“Slađana Ilića

Nova knjiga članova Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – ‚‚Ko to vuče konce“

DVANAEST NOVIH PUBLIKACIJA, KNJIŽEVNOG KLUBA „BRANKO MILJKOVIĆ“ IZ KNJAŽEVCA

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja