Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Povodom pedestogodišnjice rada Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – GILGAMEŠ – IZAZOV 6000, POVRATAK U VREME HEROJA

Povodom jubileja – pedestogodišnjice rada Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca (osnovan 1970. godine) iz štampe je izašla nova poetska knjiga Nebojše Đorđevića pod nazivom „Gilgameš – izazov 6000“.

GILGAMEŠ, N.Đ.
GILGAMEŠ, N.Đ.

Pesnik Đorđević se opredelio da interesovanje za probleme jezika, tačnije istraživanje „Epa o Gilgamešu“, večnijeg od svakog večnog dela, predstavi publici kroz vizir svojih pesama, taj doživljaj usmeri ka poetskom osvetljavanju njegovih likova uvodeći ih u nove mogućnosti izražavanja, istovremeno nudeći čitalaštvu više nivoe apstrakcije, koji dovode, čak i do kolizija u načinu razmišljanja realizacija graničnih parametara misli zanimanje za istinske probleme jezika. Autor nas ovim štivom kroz 19 pesama uvodi u celu radnju, junake bogove i ljude koje prate sukobi, borbe, neuspesi, razočaranja i koji vode bitku sa neizvesnošću, mnogo rezignacije, sete, bola i patnje.

Nebojša Đorđević
Nebojša Đorđević

O tome književni kritičar Ratomir Vojvodić navodi – Poistovećenje – dostignuće, koje će trajati dugo – a to je najbliže večnom životu. A da li je čovek tako mali u odnosu na bezgranične koordinate svemira i sile, koje nadilaze njegove sposobnosti. Koja je pesnikova veličina sa kojom sve to sagledava, sa koje distance posmatra onu zmiju koja nosi Gilgamešovu travu večnog života.

I nastavlja – Đorđević u svom delu osim talentom raspolaže i velikim tematskim „terenom za igru“ – nije slučajan naslov štiva Gilgameš izazov – 6000, delo je staro preko 4.000 godina, 2.000, pre i 2.000 godina nove ere, a biće čitano i narednih 2.000, a i mnogostruko duže, u beskonačnost. Nezvesnost ishoda, zaštita prirode, vrednovanje opterećenja, kao potpuni učesnik, učesnik-posmatrač, posmatrač-učesnik, čisti posmatrač. Svojim likovima neprestano udahnjuje jedan po jedan parametar života iz života, sa zadatkom da će dovoditi nove duše čitalaca u fizičko telo knjige prošlosti i u ovu našu današnju stvarnost. Tehnički besprekorno, lagano, kao u snu.

Istaknuti profesor mr filozofije, Vitomir M. Stevanović u svom mišljenju o ovoj knjizi navodi – Naslovi pesama su imena likova iz epa. Svakom liku je izrečena pesma. Svi oni su svojevrsno, reklo bi se umetnički opevani. Gilgameš – izazov 6000. – naslov zbirke ukazuje na ep o Gilgamešu, na glavne likove u njemu i na poruke, koje ni do današnjeg dana nisu prevaziđene, nego su u centru pažnje, kao univerzalne i trajne, koje okupiraju čoveka i njegov život i smrt kao neprevaziđeno stanje.

Sam autor, Nebojša Đorđević o svom poetskom izazovu kaže: Ep o Gilgamešu, više je od arheološke znatiželje to je egzistencijalna borbu superjakog čoveka koji se mora pomiriti sa svojom smrtnošću i pronaći smisao u životu i dodaje – Gilgameš izazov 6000 tretira sve, kao „ljude bola i radosti“ Sve univerzalne vrednosti ovog dela uočavamo tek onda kada taj život „stigne do čitalaca“ kao svet poistovećenog iskustva.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada